Turistična patrulja v Trzinu

Muzej in Tic za vikend zaprta, gostinci lagali o prostih nočitvah

Zoran Franc
30. 5. 2019, 07.00
Deli članek:

Po koncu zimske, ki smo jo šele dodobra povsem zapakirali, smo vrata odprli že novi, poletni Turistični patrulji. Otvoritveno mesto je bilo Trzin.

Osebni arhiv
Milda in Mantas pred gradom Jable, ki je bil na njuno žalost zaprt za ogled.

Skorajda stalna rubrika, ki spremlja časnik Novice Svet24 že tretje leto in v kateri raziskujemo ponudbo slovenskih občin, vse od nastanitve, kulinarične in kulturne ponudbe do naravnih in športnih znamenitosti, je izbrala novo šestnajsterico občin, ki jih bomo obiskovali vse do septembra. Kot že omenjeno, smo tokrat tuja turista, ki sta se prijavila na projekt, poslali v Trzin.

Milda in Mantas sta v Sloveniji že od maja in pravita, da se navdušujeta nad čudovitimi slovenskimi gorami, jezeri in majhnim slovenskim morjem. »Vse je blizu. Sploh če živiš v Ljubljani, lahko v dobri uri prepotuješ skoraj polovico države in doživiš vse tri aspekte naenkrat. Naj omenim čudovito naravo, ki vznemirja, in zagotovo si vsak turist želi preživeti več časa v takem okolju, ob jezeru, na morju, pa tudi v gorah. Mislim, da nikoli ne bom imela dovolj časa, da bi lahko videla in odkrila vse, kar si želim videti in doživeti v Sloveniji,« razlaga Milda.

Lagali o polni zasedenosti

Preden sta se Milda in Mantas odpravila v Trzin, sta preverila razpoložljive nočitvene kapacitete in ugotovila, da teh žal ni mogoče najti na spletnih straneh Booking.com in Airbnb. Zato sta si, po nasvetu prijateljev, pomagata z zemljevidom spletne platforme Google in preverita gostilne. »Preklicala sva precej gostiln in velikokrat naletela na nikalen odgovor. Poklicala sva tudi v turističnoinformacijski center, kjer so nama ponudili nočitev za 100 evrov.

arhiv
Plusi in minusi, ki sta jih Milda in Mantas dodalila Trzinu

Nisva je izbrala, saj se nama je cena za eno noč zdela previsoka. Ugodnejša ponudba, ki sva jo sicer uspela najti, je bila nočitev v gostišču Narobe, kjer bi zanjo odštela 50 evrov. Tudi to se nama je zdelo veliko za eno nočitev, glede na to, da so bile sobe na fotografijah videti kot iz osemdesetih. Poklicala sva, a so nama zatrdili, da za izbrani termin žal več nimajo prostih sob. Iskala sva dalje in našla ponudbo za 80 evrov, a brez fotografij sob, res pa je, da je ponudba vključevala zajtrk. Zaradi visokih cen sva se odločila, da bova nočitev izbrala na kraju, ko prispeva. Ko sva obiskala gostilno Narobe in vprašala, ali imajo proste sobe, so takoj našli prosto sobo, a to še ni bilo vse, celo sama sva bila, ni bilo drugih gostov. Ne razumem, zakaj so nama pred tem ob klicu zatrdili, da žal več nimajo prostih kapacitet,« pripoveduje Milda.

Slavna trzinska piramida

Ko sta uredila nočitev, sta se odpravila do industrijske cone v Trzinu, saj ju je pri spletnem brskanju navdušila steklena piramida. Na njuno žalost sta ugotovila, da je piramida zgolj poslovna stavba, v kateri je veliko različnih podjetij, nekaj barov, brez ponudbe, ki bi ju pritegnila in ustavila.

arhi
Obiskala sta tudi poslovno stavbo, tako znano trzinsko piramido.

Muzej in Tic med vikendom zaprta

Nato sta se odpravila na potep po mestu. Najprej sta obiskala cerkev svetega Florijana, a bila razočarana, saj je bila zaprta. Sprehodila sta okrog nje in našla pano z opisom cerkve in njene zgodovine. Blizu središča mesta sta našla tudi označbe za kolesarko pot, ki vodi skozi gozd. »Menim, da kraj ponuja številne lepo urejene poti za kolesarjenje in sprehode v naravo. Srečala sva tudi precej tekačev in kolesarjev ter drugih, ki so se tako ali drugače rekreirali,« razlaga Milda.

arhiv
Ocene Milde in Mantasa Trzinu

Odpravila sta se naprej po kraju in se odločila, da obiščeta muzej. »Razburilo naju je dejstvo, da muzej ni odprt ob vikendih. To naju je resnično razočaralo in menim, da bi z odprtjem muzeja za vikend lahko precej izboljšali turistično ponudbo. Grad Jable je čudovit od zunaj, a vanj žal nisva mogla, saj med vikendi ni odprt. Na pogled je lepo urejen in verjetno v notranjosti ponuja veliko zanimivih stvari, ki jih je vredno raziskati. Lahko bi pripravili vsaj kak pano, ki bi na kratko opisal zbirko in predstavil zgodovino. Zgolj predlog,« kritično dodaja. »Aja, presenečena sva bila tudi, da številne kavarne ob nedeljah ne obratujejo. Pa tudi turističnoinformacijski center je odprt le od ponedeljka do petka, kar se mi zdi nesmiselno. Obiskala sva tudi železniško postajo in tudi tam presenečena ugotovila, da ob vikendih vlaki ne vozijo. Kako naj bi bil torej kraj privlačen za turiste?«

Pohvala Trznfestu

Največ, kar sta naša Litvanca po pripovedovanju na poti doživela, je bil Trznfest. »Tega dogodka sva bila resnično vesela. Priča sva bila zadnjemu večeru festivala, na katerem so nastopile tri rock skupine. Bilo je čudovito doživetje, in kot je bilo videti, je družbeno življenje v majhnem mestu, kot je Trzin, lahko še kako živo in veselo. Slišala sva tudi nekaj zanimivih lokalnih bendov, ki so izvajali kvalitetno glasbo. Ostala sva do konca in se zabavala z mladino, ki je resnično uživala. Naj povem, da je bilo tudi nekaj stojnic s pijačami in hitro hrano, tako da je bilo za dogodek resnično lepo poskrbljeno. Lahko rečem, da je bila to ena najboljših stvari, kar sva jih doživela v Trzinu.«

arhiv
Koncert rock skupine na Trzin Festu.

Lokalna ponudba ju ni prepričala

Na koncu je Milda pokomentirala še hrano. »Želela sva pokusiti slavno trzinsko kranjsko klobaso in jo poplakniti z dobrim lokalnim pivom, a žal primernega kraja z lokalno kuhinjo nisva našla. Poskusila sva tudi v gostilni Narobe, a so nama povedali, da žal nimajo več 'zimske ponudbe'. Med preostalo 'slovensko' ponudbo pa žal nisva našla ničesar tipično slovenskega, razen kuhane govedine. Tudi med pivi niso ponujali drugega kot union in laško. Tako najina večerja v gostilni Narobe žal ni dosegla pričakovanj. Obiskala sva tudi restavracijo Putr, ki je presenetila tako s postrežbo kot s hrano. Žal pa moram omeniti, da je bila tudi tam ponudba lokalne hrane precej slaba,« ostaja kritična Milda. »Sicer pa sva se imela kljub vsemu lepo. A menim, da bi kraj lahko ponudil veliko več.«