Astro

Pet korakov do notranjega ravnovesja

Karmen Klinc
30. 5. 2019, 07.00
Posodobljeno: 14. 6. 2019, 12.10
Deli članek:

Pogosto si brez potrebe otežujemo življenje. Predstavljamo vam pet korakov, ki vam bodo bistveno spremenili vsakdan.

Če hočemo v življenju delovati optimalno, bi morali vsak dan najti čas in ravnovesje med delom in zabavo, druženjem z ljudmi in počitkom. Največja težava sodobnega načina življenja pa je ta, da prepogosto dajemo ogromno težo našemu delu. Tako močno, da nimamo časa niti za počitek, kaj šele za druženje in zabavo. Reden počitek v več dnevnih intervalih je skoraj nujen, poleg tega pa se moramo zavedati, da niso vsa bremena, ki jih prevzemamo nase, nujno naša. Včasih smo sami tisti, ki si otežujemo življenje brez potrebe. 

1. Nehajte biti ves čas zasedeni.

Zasedenost ni zapakiran seznam opravil; to je miselnost. Če menite, da nikoli nimate časa, je možno, da ste dejavnosti, ki jih imate radi in vas celo sproščajo, spremenili v naloge, ki vas obremenjujejo. Zasedenost lahko hitro postane maska, ki se skriva za vsem tem. Mnogokrat se zgodi, da sami hočemo, da ljudje mislijo, da smo zaposleni, včasih to postane celo pomembnejše od opravljanja nalog. Spustite od sebe potrebo pa tem, da ste stalno zasedeni, in se naučite ceniti svoj prosti čas. Vzemite čas, ki ga imate na voljo, kot možnost za vlaganje vase in v svoj duhovni, čustveni in fizični razvoj. 

2. Naučite se, kdaj je čas, da neko priložnost izpustite iz rok

Ko priložnost potrka na vrata, ni nujno, da je prava za vas. Zgodilo se bo, da dobite priložnost za novo službo, za novo prijateljstvo, predlog za naložbo in tako dalje. A ni rečeno, da je vse to za vas tudi primerno. Obstajajo stvari, za katere morda le mislite, da jih želite, ko se končno soočite s priložnostjo za ukrepanje, pa se zgodi, da to občutite kot obveznost in na koncu lahko celo pridete do spoznanja, da vas to sploh ne zanima. 
Nadaljevanje po tej poti pogosto pripelje do še do večjega neravnovesja. Naučite se poslušati svoj notranji glas. 

3. Prepoznajte zunanji pritisk.

Ni vsak problem, s katerim se soočate, vaš problem. Niti ni vaša naloga, da morate vsak problem rešiti. Prijatelji, družinski člani in sodelavci lahko nenamerno preložijo svoje težave na vaša ramena, vendar jih niste dolžni sprejeti. Zunanji pritisk vas lahko spodbudi, da sprejemate odločitve, v katerih se ne počutite dobro, to pa lahko povzroči, da začnete dvomiti o sebi. Zato vedno najprej poslušajte sebe in svojo intuicijo ter prevzemite nadzor nad lastnimi dejanji. Če ni bilo pritiska, ne bi bilo potrebe po iskanju ravnotežja. Del ohranjanja ravnotežja v vašem življenju je iskanje volje za nadaljevanje ob pritisku in učenje, da je v redu, če nekaj, kar nam ne ustreza, izpustimo iz rok. 

4. Nehajte hiteti.

Se vam je že zgodilo, da se vam je na dopustu, ko ste imeli na voljo ves čas samo zase, naenkrat mudilo v trgovino ali na plažo, kot da se bo podrl svet, če ne boste na želenem kraju ob času, ki ste si ga zamislili. Popolnoma nepotrebno. Če ne na dopustu, kje in kdaj se potem lahko ustavite in si vzamete ves čas, ki ga potrebujete? Trgovina ne bo pobegnila, plaža bo tudi čez eno uro še vedno tam. Preživite svoj prosti čas v ritmu, ki vam ga narekuje vaše telo. V tistem ritmu, ki vam najbolj ustreza, ne da bi morali o tem kaj dosti razmišljati. Vsi imamo cilje, ki jih želimo doseči, pa naj bodo fizični, čustveni ali karierni.
In ne pozabite, obstajajo tudi stvari, ki se jih učimo postopoma in počasi, zato nikar ne hitite preveč, ker lahko izpustite velik del lekcije svojega življenja. 

5. Sprejmite sedanjost.

Preteklost je polna slabih občutkov in misli o stvareh, ki bi jih morali imeti ali bi jih lahko storili. Prihodnost je polna neznank in idealiziranja o tem, kaj bi se moralo zgoditi. Nenehno bojevanje med preteklostjo in prihodnostjo lahko v vsakem izmed nas povzroči neravnovesje. Zato si zapomnite, da je sedanjost tista, ki je najpomembnejša. Sedanjost je središče vsega. Da bi našli ravnotežje, morate sprejeti trenutek, v katerem živite. Preteklost se je že odigrala in prihodnost se bo razkrila, ko bo prišla. Čas, ki je vreden razmišljanja, je zdaj.

V življenju se nam pogosto dogajajo stvari, ki nas vržejo iz tira, in včasih preprosto izgubimo ravnotežje. Vzdrževanje notranjega ravnovesja ni le učenje o tem, kako ostati prizemljen. Gre za iskanje moči, da se po padcu poberete in poskusite znova.

Notranje ravnovesje pa vam lahko pomaga ustvariti tudi zapestnica harmonije, ki jo lahko naročite v naši spletni trgovini (klik!)

PS
Zapestnico harmonije lahko kupite na spletni strani www.petisvet.si