Zamenjava kandidata?

Soočenje ameriških predsedniških kandidatov – demokrati v paniki zaradi zmedenosti Joeja Bidna

A. M.
28. 6. 2024, 07.21
Posodobljeno: 28. 6. 2024, 07.55
Deli članek:

Bodo ameriški demokrati po katastrofalno izvedenem včerajšnjem soočenju obeh predsedniških kandidatov, Trumpa in Bidna, prisiljeni poiskati novega kandidata? Trump: »Sploh ne ve, kaj je pravkar povedal«. Posneto soočenje nakazuje, da Trumpova ocena ni daleč od resnice.

Profimedia
Biden je debati težko sledil, Trump pa je to spretno izkoriščal.

Znano je, da ima Joe Biden že vse od inavguracije težave z vedno večjo zmedenostjo, ki se pokaže predvsem v debatah. Po zadnjem soočenju je bilo jasno, da Bidnu misli vse bolj tavajo, ter da pogosto ne uspe zadržati rdeče niti toka misli. Trump je v svoji retoriki to uspešno izkoristil, in Bidna na večih kritičnih točkah preprosto označil za nesposobnega debate. Bidnovo nenavadno preskakovanje med tematikami, zamenjevanje besed ter težave z izgovorjavo so tudi pri demokratih zbudile val zaskrbljenosti.

"Veliko njegovih odgovorov je bilo nekoherentnih, videti je bil star, veliko neprijetne pozornosti pa so povzročila tudi njegova odprta usta, ko ni govoril. V tej debati je zmagal Donald Trump," navaja britanska dopisnica za BBC. Velik del pozornosti pa je požela tudi Bidnova »zamrznitev« med debato, ob katero se je Trump uspešno obregnil. Tudi na splošno je bila Bidnova slaba odzivnost na dogajanje za spretnega retorika Trumpa pravo darilo, ki ga niti za trenutek ni okleval izkoristiti. "Nimam pojma, kaj je mislil s tem," je med debato večkrat poudaril Trump, "in mislim, da tudi on sam ne ve."

David Axelrod, nekdanji višji svetovalec Baracka Obame, je novinarjem povedal, da v demokratski stranki že poteka razprava o tem, ali naj Biden odstopi. V stranki naj bi namreč vladala globoka panika. Trenutno pravega nadomestnega kandidata v nobenem primeru ni, do volitev pa je samo še nekaj mesecev. V kontekstu zamenjave Joeja Bidna se doslej omenja le guverner Kalifornije Gavin Newsom.

Trenutno stanje med povprečno najstarejšima kandidatoma za predsednika v zgodovini v nobenem primeru ni rožnato, izid pa se trenutno zdi tesen, saj sta oba precej v nemilosti lastnih težav. Trump seveda kot obsojeni zločinec, ki mu še vedno grozijo tri kazenske ovadbe, Biden pa kot ameriški predsednik z najnižjo podporo volivcev v zgodovini, ki je dodatno politično ogrožen zaradi svojega očitno načetega zdravja in škandalov sina Hunterja.