Iz Bruslja

Golob po srečanju z Zelenskim: Varnostni sporazum najverjetneje prihodnji mesec

S.R./STA
27. 6. 2024, 22.02
Posodobljeno: 27. 6. 2024, 22.02
Deli članek:

Slovenski premier Robert Golob se je v Bruslju med drugim srečal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Na mizi je bil dvostranski varnostni sporazum, ki bi ga lahko po navedbah Goloba podpisali julija.

Vlada RS
Ukrajinski predsednik Zelenski in slovenski premier Golob sta se srečala v Bruslju.

Potem ko je predsednica republike Nataša Pirc Musar v soboto napovedala, da bi lahko varnostni sporazum med Slovenijo in Ukrajino podpisala ta teden med svojim obiskom v Kijevu, so v kabinetu predsednika vlade pojasnili, da je sporazum še v usklajevanju z ukrajinsko stranjo. Pirc Musar se je v Ukrajino odpravila danes, kjer se bo sestala tudi z ukrajinskim kolegom. Medtem se je Golob z Zelenskim srečal danes v Bruslju. Kot je pojasnil po dvostranskem srečanju ob robu vrha EU, lahko Slovenija Ukrajini pomaga predvsem pri iskanju poti do miru. Obenem je zavrnil navedbe, da bi v Sloveniji prišlo do zapletov pri pripravi sporazuma.

"Realno gledano se moramo zavedati, kaj je tisto, kar lahko Slovenija nudi v primerjavi s kakšno drugo državo. Slovenija zagotovo ne more nuditi tistega, kar lahko nudijo večje evropske ali svetovne države. Ponudimo pa lahko, kako iskati pot do miru," je povedal Golob ter dodal, da sta temu posvetila večino srečanja, spregovorila pa sta tudi o dvostranskem varnostnem sporazumu. Pogovori se trenutno po Golobovih besedah vrtijo predvsem okrog želje ukrajinske strani po bolj konkretnih zavezah Slovenije. Konkretnejše zaveze si želijo predvsem glede finančnih zagotovil pri pomoči za povojno obnovo države, je povedal premier.

Slovenija zdaj od Kijeva pričakuje uradni predlog za dopolnitev osnutka sporazuma, je še dejal Golob. Izrazil je prepričanje, da se bodo znali slovenski pogajalci ustrezno odzvati. Pričakuje pa, da bosta Slovenija in Ukrajina varnostni sporazum najverjetneje podpisali prihodnji mesec. Voditelja naj bi se ponovno srečala do konca julija.

Kakšne zaveze je danes glede finančnih zagotovil ali podpore pri iskanju poti do miru podal Zelenskemu, Golob ni želel podrobneje pojasnjevati. Mu je pa ukrajinski predsednik dejal, da je za uskladitev sporazuma še dovolj časa.

Zelenski se je sicer danes udeležil zasedanja Evropskega sveta, ob robu katerega je podpisal tudi varnostne sporazume z EU, Estonijo in Litvo. Ob tem je članice EU pozval k okrepitvi vojaške pomoči, zahvalil pa se je tudi za začetek pristopnih pogajanj z EU v torek.

Na omrežju X je tudi objavil, da se je srečal z Golobom, in potrdil, da sta razpravljala o zaključevanju varnostnega sporazuma ter korakih za zagotovitev pravičnega miru za Ukrajino. Izrazil je hvaležnost Sloveniji za udeležbo na mirovni konferenci v Švici in za njeno trdno podporo ukrajinski suverenosti ter ozemeljski celovitosti in vso njeno pomoč.