Vrh EU

Trojica von der Leyen, Costa in Kallas kljub nasprotovanju Melonijeve in Orbana na najvišjih položajih

S.R.
28. 6. 2024, 00.07
Posodobljeno: 28. 6. 2024, 00.07
Deli članek:

Voditelji držav članic EU so se danes uspeli doseči dogovor o prihodnjem vodstvu Evropske unije. Oreh kot kaže vendarle ni bil pretrd. Evropski svet bo predvidoma vodil portugalski socialist Antonio Costa (S&D), Kaja Kallas (Renew) pa bo na čelu diplomacije EU. Prav tako so voditelji za nov mandat na čelu Evropske komisije predlagali Ursulo von der Leyen (EPP).

Profimedia
Ursuli von der Leyen (v sredini) se nasmiha nov petletni mandat, portugalski socialist Antonio Costa (desno) pa bo predsedoval Evropskemu svetu.

Današnji vrh EU, ki se ga je udeležil tudi slovenski premier Robert Golob, je potekal v znamenju pogovorov o prihodnjem vodstvu in strateških prioritetah Unije. Predstavniki Evropske ljudske stranke (EPP), socialistov (S&D) in liberalcev (Renew) so se sicer o razdelitvi vodilnih položajev v institucijah dogovorili že v torek, a po poročanju STA italijanska premierka Giorgia Meloni, ki ne pripada nobeni od trojice skupin, s tem dogovorom ni bila zadovoljna. Zato je bilo danes pričakovati trda pogajanja, Melonijevi pa so bržkone dvorili s položaji evropskih komisarjev, ki bi bili po njeni meri. Pozno zvečer je nato odjeknila vest, da je podporo predlogu novega vodstva potrdil češki premier Petr Fiala, ki je pred tem prav tako izrazil nezadovoljstvo z razdelitvijo najvišjih položajev.

Kot so za Euronews potrdili viri, so voditelji v nočnih urah portugalskega socialista Antonia Costo vendarle imenovali za predsednika Evropskega sveta. Prav tako so estonsko premierko Kajo Kallas imenovali za novo visoko zunanjepolitično predstavnico EU. Nov petletni mandat na čelu Evropske komisije se obeta tudi Ursuli von der Leyen. Voditelji so predlagali njeno ponovno izvolitev. Predlog zdaj roma v Evropski parlament, ki bi lahko o imenovanju glasoval že sredi julija. Potrebuje podporo 361 od skupno 720 poslancev.

Kako so glasovali »problematični« voditelji?

Po poročanju portala Euronews je Melonijeva glasovala proti imenovanju Coste za predsednika Evropskega sveta. Enako naj bi storila v primeru Kallasove, medtem ko naj bi se pri glasovanju za imenovanje Ursule von der Leyen vzdržala. Madžarski premier Viktor Orban naj bi na drugi strani glasoval proti von der Leynovi, za Antonia Costo, v primeru Kallasove pa naj bi se glasovanja vzdržal.

62-letni Portugalec Antonio Costa, ki je bil izvoljen za mandat dveh let in pol, bo tako 1. decembra letos na položaju nasledil belgijskega liberalca Charlesa Michela, poroča STA. Evropsko diplomacijo pa bo po novem vodila 47-letna estonska premierka iz liberalne politične družine Renew Kaja Kallas. Položaj visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU trenutno zaseda španski socialistični politik Josep Borrell. Voditelji so Kallasovo imenovali za visoko predstavnico EU za zunanjo in varnostno politiko. Za položaj podpredsednice Evropske komisije, ki ga bo prav tako zasedala, pa jo bo moral skupaj s celotnim kolegijem komisarjev potrditi še Evropski parlament, še poroča STA.