Drama v vesolju

V orbiti se je raztreščil ruski satelit za opazovanje zemlje

S.R.
27. 6. 2024, 21.19
Posodobljeno: 27. 6. 2024, 21.45
Deli članek:

V orbiti okoli Zemlje se je razletel ruski satelit. Raztreščil naj bi se na več kot sto delov, posledično so morali začasno varno zavetišče najti astronavti na Mednarodni vesoljski postaji (ISS).

Profimedia
Simbolična ilustracija

Kot so potrdili na ameriški vesoljski agenciji Nasa, je do nesreče prišlo v orbiti v bližini Mednarodne vesoljske postaje, zaradi česar so morali ameriški astronavti, ki trenutno delujejo na ISS, za eno uro preventivno preživeti v vesoljskem plovilu.

Razletel se je ruski satelit za opazovanje zemlje RESURS-P1, ki sicer od leta 2022 ni več v uporabi. Zaenkrat še ni znano, kaj je razlog za nesrečo, po prvih informacijah pa naj bi se satelit raztreščil na več kot sto delov. Dogodek so zabeležili v podjetju LeoLabs, ki spremlja satelite in vesoljske odpadke v nizki zemeljski orbiti. Da je nesreča, ki se je včeraj zgodila ob približno 18. uri po srednjeevropskem času, za seboj pustila »več kot 100 kosov odpadkov, ki jih je mogoče spremljati,« so potrdili tudi v ameriškem vesoljskem poveljstvu. Navedli so, da ti delci zaenkrat drugim satelitom ne prestavljajo neposredne nevarnosti.

V ruski vesoljski agenciji Roscosmos, ki je do nedavnega upravljala s satelitom, se po poročanju tiskovne agencije Reuters na poročila zaenkrat še niso odzvali. Rusija je zaradi dogajanja v orbiti za razburjenje poskrbela že leta 2021, ko je enega od svojih tako imenovanih »mrtvih« satelitov sestrelila s protisatelitsko raketo (ASAT). Zaenkrat še ni nobenih znakov, da se je tokrat zgodilo kaj podobnega. Kot je po poročanju Reutersa dejal astronom s Harvarda Jonathan McDowell, sam težko verjame, da bi Rusi »za tarčo raket ASAT izbrali tako velik satelit. A pri Rusih danes, kdo ve.« McDowllu in drugim strokovnjakom se zdi bolj verjetno, da je bil dogodek posledica kakšne druge težave s satelitom. Eksplozijo bi lahko denimo povzročilo neporabljeno gorivo, ki je ostalo na krovu.