Vjekoslav Prebeg

Hrvaški plačanec v ukrajinski vojski v Rusiji obsojen na 23 let zapora

J.V.
27. 6. 2024, 11.30
Posodobljeno: 27. 6. 2024, 11.40
Deli članek:

Vjekoslav Prebeg je bil na sodišču v Rostovu na Donu v Rusiji v odsotnosti obsojen na 23 let zapora. Kazen bo 41-letni Zagrebčan odslužil v domovini, saj so ga septembra 2022 v izmenjavi vojnih ujetnikov premestili na Hrvaško.

Profimedia
Vjekoslav Prebeg v ruskem ujetništvu.

Hrvaški državljan Vjekoslav Prebeg je bil v Rusiji obsojen na 23 let zapora, ker je kot plačanec sodeloval v enotah ukrajinske vojske. Prebeg je bil poleg četverice tujih državljanov obsojen v odsotnosti, saj so ga septembra 2022 v izmenjavi vojnih ujetnikov premestili na Hrvaško, poroča Index. Enako zaporno kazen sta sta prejela tudi Britanec John Harding in Šved Mathias Gustafsson. Druga dva britanska državljana Andrew Hill in Dylan Healy sta bila obsojena štiri leta oz. tri leta in šest mesecev zapora. Postopek je potekal na sodišču v Rostovu na Donu.

Profimedia
Prebeg v ruskem ujetništvu skupaj z ostalimi sotrpini.

V Ukrajino odšel že pred rusko agresijo februarja 2022

Prebeg, rojen leta 1982 v Zagrebu, po poklicu vojak, je decembra 2019 odšel v Kijev, ker je želel pomagati Ukrajini proti proruskim separatistom, maja 2020 pa se je vpisal v ukrajinsko vojsko. Njegov bataljon je bil v prvi bojni liniji, ko se je 24. februarja 2022 začela ruska agresija. Marca so ga ujeli ruski vojaki v bližini Mariupola in za zadržali na poveljstvu enote, navaja Index.

Med brutalnim zasliševanjem izgubil zavest

"Glavo sem med prevozom z avtom imel pokrito z nekakšno vrečko. Ko smo prispeli, so me udarili vglavo, zlomili so mi nos, potem se je pričelo brutalno zasliševanje," je Prebeg po izpustitvi povedal za Reuters. Nasilje se je ustavilo, ko je posredoval poveljnik enote in Prebegu dovolil, da se oprha, ter mu dal hrano in pijačo. "Noč sem preživel v garaži z drugimi vojnimi ujetniki in z zavezanimi očmi, preden so me premestili v regijo Doneck. Stražarji so mi grozili s pištolami in me zbadali z noži ter ponavljali, da sem plačanec, ker sem bil tujec," je Prebeg opisoval rusko ujetništvo. Grozili so mu, da ga bodo ustrelili, nadrejenim pa dejali, da je poskušal pobegniti. "V nekem trenutku so me tako pretepli, da sem izgubil zavest," je še povedal. Rusi mučenje vojnih ujetnikov zanikajo, Prebeg pa pravi, da se za Ukrajino ne misli več boriti.