Finale NBA

Dončičev Dallas izgubil tudi drugo tekmo

A.S./STA
10. 6. 2024, 06.49
Posodobljeno: 10. 6. 2024, 08.07
Deli članek:

Košarkarji Boston Celtics so na drugi tekmi finala severnoameriške lige NBA s 105:98 dosegli še drugo zmago proti Dallas Mavericks. Za goste iz Teksasa je trojni dvojček s 32 točkami, 11 skoki in 11 podajami dosegel Luka Dončić, kar pa je bilo premalo ob ekipno razpoloženi domači vrsti.

Profimedia
Navkljub trojnemu dvojčku Dončiča to ni bilo dovolj za zmago Dallasa.

Odločilna je bil tretja četrtina, v kateri so domačini po bolj ali manj izenačenih pol ure igre v nekaj minutah z nizom 10:0 priigrala vodstvo z dvomestnim številom točk. Tega v nadaljevanju niso več izpustili iz rok kljub najboljšim poskusom Dončića. Dallas je sicer z razpoloženim 25-letnim slovenskim asom na začetku tekme narekoval tempo. Dončić, ki je pred tekmo bil pod vprašajem zaradi več poškodb, na ogrevanje je prišel z ledenimi obkladki po več delih telesa, je tekmo začel izjemno hitro in v prvem polčasu dosegel 23 točk.

Na drugi strani Boston ni bil pri metu kot na prvi tekmi. Domačini so zgrešili prvih osem poskusov za tri točke, v igri v napadu jih je držal predvsem izjemni Jrue Holiday, ki pa je večino točk dosegel s prodori in iz hitrih protinapadov. Holiday je večino tekme držal strelski korak z Dončićem, tekmo je zaključil s 26 točkami.

V drugem polčasu je Boston nad Dončićem okrepil obrambo, velikokrat ga je podvajal, pri Dallasu pa se ni našel drugi v napadu razpoložen košarkar. Kyrie Irving je sicer dosegel 16 točk, a ob manj kot 40-odstotnem metu iz igre. Počasi pa se je prebudila ekipa Bostona. Ob Holidayu je zadevati začela tudi trojica Jalen Brown, Derrick White in Jason Tatum. Vsi so odigrali pomembno vlogo pri odločilnem nizu v drugem delu tretje četrtine, ko je Boston v 34. minuti tekme prišel do vodstva s 75:63.

Dallasu je nato uspelo znižati izid na 80:74 tik pred koncem četrtine, a je ob zvoku sirene za tri točke skoraj iz polovice igrišča kljub dobri obrambi Derricka Jonesa zadel Peyton Pritchard. To je dalo le dodatni zalet domačinom, ki so v zadnji četrtini nato večino časa držali prednost desetih točk, zgolj v zaključku pa je Dallas uspel znižati zaostanek. Ob uspešnem prodoru in še storjenim prekrškom nad njim je Dončić tako 1:15 minute pred koncem znižal na 98:103, a je po košu Browna za Boston nato 27 sekund pred koncem zgrešil poskus za tri točke, ki bi še ohranil upe Dallasa.

Za Boston je Brown dosegel 21 točk, Tatum in White pa oba po 18. Holiday je ob tem pobral še 11 skokov, Tatum pa je ob sicer manj razpoloženem metu prispeval 12 podaj in devet skokov. Serija med letošnjima finalistoma lige NBA se sedaj seli v Dallas, kjer bo tretja tekma na sporedu v noči s srede na četrtek, z začetkom ob 2.30 po slovenskem času.