Referendumi

Golob pravi, da že imajo pripravljene zakonske podlage za "konopljo", "evtanazijo"

G.G./STA
9. 6. 2024, 22.38
Posodobljeno: 9. 6. 2024, 22.44
Deli članek:

Na vseh treh današnjih posvetovalnih referendumih, na katerih so volivci odgovarjali na štiri vprašanja, bo rezultat v prid podpornikom, je prepričan predsednik Gibanja Svobode in premier Robert Golob.

Jure Klobčar
"To je bil naš glavni cilj. Da na volitve privabimo čim več volivcev. Ker so pomembne," je zatrdil premier. Zato je zelo vesel, da bo udeležba očitno daleč najvišja doslej, ko gre za volitve slovenskih poslancev v Evropski parlament.

Golob se je zahvalil volivcem, ker so se danes množično udeležili tako volitev slovenskih poslancev v Evropski parlament kot treh posvetovalnih referendumov: o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, o preferenčnem glasu na državnozborskih volitvah, o gojenju in predelavi konoplje v medicinske namene in o gojenju ter posedovanju konoplje v osebne namene.

"To je bil naš glavni cilj. Da na volitve privabimo čim več volivcev. Ker so pomembne," je zatrdil premier in dodal, da je vesel tudi, da so volivci pokazali, da se zavedajo pomena vprašanj, ki so jim bila postavljena na referendumih. Vse to je po Golobovih besedah znak, da volivci resno jemljejo svojo državljansko pravico. Prepričan, da bo na koncu pri vseh štirih vprašanjih prevladal odgovor za.

Za nekatera vprašanja, o katerih je politika danes za mnenje vprašala volivce, že imajo pripravljene zakonske podlage. Po Golobovih navedbah te še niso popolne in jih bodo z ministrstvi prilagodili, da bodo zdržale pravno presojo, tudi morebitno ustavno. Pri pomoči pri prostovoljnem končanju življenja in pri gojenju ter predelavi konoplje v medicinske namene so zakonske podlage pripravljene v največji meri in do konca leta bi lahko imeli predloge zakonskih rešitev, je še dejal Golob.