Volilni dan

Tako smo Slovenci odločili na posvetovalnih referendumih

S.R.
9. 6. 2024, 21.05
Posodobljeno: 10. 6. 2024, 07.06
Deli članek:

Slovenski državljani se včeraj niso odločali le o tem, kdo od slovenskih politikov bo romal v Bruselj, temveč tudi o treh oziroma štirih vprašanjih, za katera je vlada želela čez palec izmeriti javno mnenje.

Profimedia
/

Kot je znano, so na plečih državljanov pristala vprašanja o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, o preferenčnem glasu na volitvah v DZ ter o rabi konoplje v medicinske namene in o osebni rabi konoplje. V primeru konoplje sta referendumski vprašanji dve, in sicer, ali naj Slovenija na svojem ozemlju dopusti gojenje in predelavo konoplje v medicinske namene ter ali naj Slovenija na svojem ozemlju dopusti gojenje in posedovanje konoplje za omejeno osebno rabo. 

Po preštetih glasovih so rezultati naslednji:

pomoč pri prostovoljnem končanju življenja (99,98 % preštetih glasov): 54,86 % za / 45,14 % proti;

preferenčni glas (99,94 % preštetih glasov): 70,83 % za / 29,17 % proti;

konoplja za medicinske namene (99,95 % preštetih glasov): 66,64 % za / 33,36 %proti;

konoplja za osebno rabo (99,98 % preštetih glasov): 51,55 % za / 48,45 % proti.

Rezultati kažejo, da so volivci večinsko prikimali dopustitvi uporabe konoplje za medicinske namene in uvedbi preferenčnega glasu, medtem ko je bil izid glasovanja pri vprašanjih o pravici do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja in rabi konoplje za osebno rabo zelo tesen.

..........

Kot je znano, je bila razprava okoli referendumskih vprašanj predvsem v primeru pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja in rabi konoplje za osebno rabo razmeroma pestra, celo napeta. Ankete so sicer kazale, da utegnejo volivci glede obeh oziroma vseh treh vprašanj prikimati spremembam ureditve, a je bilo zlasti pri konoplji za osebno rabo pričakovati izjemno tesen rezultat.

Posvetovalni referendum se sicer razlikuje od zakonodajnega referenduma ali referenduma o spremembi ustave, saj izid ni zavezujoč.