Vremenske nevšečnosti

Video in foto: V Avstriji klestila debela toča, razvil se je tudi tornado

D.K.
9. 6. 2024, 19.40
Posodobljeno: 9. 6. 2024, 22.20
Deli članek:

V poznih popoldanskih urah je močno neurje s točo spet zajelo Avstrijo, od koder poročajo o debeli toči. Razvil pa se je tudi tornado.

Skywarn Austria - Aktuelle Wetterwarnungen für Österreich
Toča v Avstriji

Vremenskim nevšečnostim in tegobam ni videti konca. V zadnjih dneh je Avstrija v primežu močnih neurij. Tudi za danes so vremenoslovci napovedovali, da se bodo proti večeru pojavljale nevihte s točo, ki se bodo pomikale vzhodno proti Madžarski. Kot kaže, so se njihove napovedi uresničile. V bližini Dunaja je avtocesto pobelila toča. Okoli pet centimetrov debela toča je klestila v kraju Felixdorf v Spodnji Avstriji. Po navedbah prebivalcev, je bilo neurje izredno silovito. 

V kraju Großpetersdorf pa se je okoli 18.00 razvil tornado. Pristojni svarijo prebivalce, naj se umaknejo na varno. 

O tornadu pa so poročali tudi z Madžarske, iz mesta Sombotel.

Nevihte z debelo točo lahko pričakujemo tudi v Sloveniji

Kot pravijo pri Neurje. si, lahko tovrstne dogodke jutri pričakujemo tudi v Sloveniji, "saj bomo na meji med toplo in hladno zračno maso". "Glede na vse parametre lahko jutri povsod po državi nastajajo nevihte z debelo točo, kot smo jo beležili v petek," so navedli.

Pri Agenciji RS za okolje ob tem napovedujejo, da se bodo zvečer in ponoči od zahoda začele pojavljati krajevne plohe in nevihte. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 19 °C. V ponedeljek bo spremenljivo do pretežno oblačno, plohe in nevihte bodo zajele večji del Slovenije. Najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 25, ob morju in na jugovzhodu do 27 °C. V torek bo oblačno s pogostimi padavinami, ohladilo se bo. V sredo in četrtek bo pretežno oblačno z občasnimi plohami ali nevihtami.