Nova študija

Zaradi Putinove agresije se pegasti orli Ukrajini dobesedno izogibajo

J.V.
22. 5. 2024, 08.10
Posodobljeno: 22. 5. 2024, 08.33
Deli članek:

Vojna v Ukrajini vpliva tudi na živalski svet: pegasti orli med selitvijo iz Afrike v Belorusijo v povprečju prepotujejo 85 kilometrov več, med potjo pa si vzamejo tudi manj odmora.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Agresija ruskega predsednika Vladimirja Putina v Ukrajini vpliva tudi na živalski svet. Pegasti orli (Clanga clanga) se državi med selitvijo dobesedno izogibajo. Podatki GPS kažejo, da ubirajo dolge ovinke, med potjo pa si vzamejo manj odmora za hrano in počitek, ki pa sta za ptice selivke ključnega pomena. Vojna bi tako lahko negativno vplivala tudi na njihovo razmnoževanje, kaže študija estonskih in britanskih raziskovalcev, objavljena v reviji Current Biology.

Vsako pomlad na tisoče velikih pegastih orlov potuje iz vzhodne Afrike in Grčije v Belorusijo, kjer gnezdijo. Kot je pokazala primerjava poti, so ujede od invazije v povprečju prepotovale 85 kilometrov več. To pomeni, da morajo za potovanje nameniti 55 ur več, navaja študija. Kot tudi, da si je pred konfliktom odmor na območju Ukrajine vzelo 90 odstotkov orlov, zdaj le 32 odstotkov, največja odstopanja pa se pojavljajo tam, kjer je vojaška aktivnost večja. Na gnezdišča v Belorusiji tako pegasti orli prihajajo bolj pozno in morajo za to porabiti več energije, kar bi lahko negativno vplivalo na njihovo razmoževanje. 

"Pticam v trenutni situaciji ne moremo zares pomagati," pravi Charlie Russell iz univerze East Anglia v Norwichu v Veliki Britaniji in eden od soavtorjev študije, "vendar je pomembno, da razumemo pritiske na posamezne populacije, da lahko po koncu konflikta pomagamo obnoviti ne le populacije pegastega orla, ampak ekosisteme kot celoto".