Je bilo potrebno?

Moškemu, ki je streljal na policista, vrnili kar 96 nabojev

M.G.
10. 4. 2024, 08.52
Posodobljeno: 10. 4. 2024, 09.07
Deli članek:

Štirje policisti iz Chicaga v ZDA so minuli mesec v manj kot minuti skoraj 100-krat ustrelili proti temnopoltemu moškemu, ki je sicer sprožil prvi.

Zajem slike (Chicago police, Youtube)
Policist, ki ga je malo za tem Dexter Reed ustrelil skuša odpreti vrata.

Omenjeni incident se je sicer zgodil že kar nekaj časa nazaj, natančneje gre za dogodek iz 21. marca, ko so policisti iz Chicaga ustavili temnopoltega 26-letnika Dexterja Reeda zaradi suma, da med vožnjo ne uporablja varnostnega pasu. Zadeva pa je ponovno prišla do medijev ravno včeraj, ko je mestni urad za civilni nadzor objavil poročilo in videoposnetek telesnih kamer policistov, ki jih poseben odbor pregleda ob vsakem streljanju za potrebe preiskave primera.

Iz videoposnetka, ki ga zaradi nazorne grafične vsebine ne bomo objavili, je razvidno, da Dexter najprej ni upošteval ukazov policistov, naj odpre vrata avtomobila in naj ne odpira okna, nato pa je prvi sprožil strel na policista, ki ga je ranil v zapestje. Po tem so v norem dogajanju policisti v povračilnem ognju sprožili kar 96 strelov proti osumljencu, streljali so še potem, ko je Reed že izstopil iz vozila in ležal na tleh. Reeda so kasneje v bolnišnici razglasili za mrtvega.

Čeprav v prvotnem poročilu Civilnega urada za policijsko odgovornost ni bilo podanih nobenih zaključkov o (neprimernem) ravnanju policistov, bo incident najverjetneje sprožil novo razpravo o uporabi sile s strani policije, še posebej ko je ta uperjena zoper temnopoltim prebivalcem. Oglasil se je tudi temnopolti župan Chicaga Brandon Johnson, ki obžaluje izgubo še enega Afroameričana v srečanju s policijo. Johnson se je sicer vzdržal obsodbe, ko je pogledal videoposnetek, je pa za medije izjavil "Kot župan in kot oče, ki vzgaja družino, vključno z dvema temnopoltima dečkoma na zahodni strani Chicaga, sem osebno uničen, ko vidim, da je med interakcijo s policijo izgubil življenje še en mlad črnec."