Mihajlo Manović Crvec

Nekoč veljal za priznanega košarkaša, danes brska po smeteh

S.Č.
10. 4. 2024, 09.23
Posodobljeno: 10. 4. 2024, 13.36
Deli članek:

Življenje mu res ni prizanašalo. Tole kar se dogaja zdaj, pa je resnično zaskrbljujoče.

Youtube/HRT
Mihajlo Manović Cvrca (na fotografiji levo) kljub težkim preizkušnjam ostaja pozitiven.

V zadnjih dneh se po srbskih in hrvaških medijih širi zgodba o srce parajoči usodi nekdanje športne ikone Jugoslavije. Mihajlo Manović Cvrca, 76-letni nekdanji košarkar, ki je v svojih najboljših letih navduševal množice, se danes sooča z bojem za preživetje, ki si ga nihče ne bi smel predstavljati, je prvi poročal časnik Slobodna Dalmacija.

"Starejši gospod, ki po smetnjakih pobira plastenke, je žal že dolgo vsakdan Hrvaške," so uvodoma zapisali na dalmatinskem časniku. A Manovićeva zgodba ni le še ena od mnogih. Nekoč priznan in spoštovan član skupnosti danes živi na robu družbe, brez doma in brez sredstev za dostojno življenje.

Manović, Beograjčan po rojstvu, se je preselil v Split, kjer je kot košarkar Jugoplastike dosegal izjemne uspehe. Njegova kariera in življenje sta bila polna obratov, ki so ga na koncu pripeljali do trenutnega stanja. Kljub vsemu pa Manović ohranja neverjetno pozitivno držo. "Po Splitu zbiram plastenke iz smetnjakov. Tu vidim neko simboliko - bil sem rumen, to je barva dresov Jugoplastike, pa tudi smetnjaki so rumeni. Po vseh velikih rezultatih sem pozabljen," je izjavil za Mocartsport.

Tragična zgodba se nadaljuje z izgubo sina Jovana, ki je bil žrtev kriminalnega obračuna. Izguba, bolezni in operacije so Manovića pahnila še globlje v obup. Vendar se je odločil vrniti v Split, kjer danes kljub pomanjkanju osnovnih življenjskih potrebščin pravi, da je zadovoljen. "Zbiram plastenke, imam prijatelje, imam hrano, za namestitev pa se človek že znajde," zaključuje Manović.

Mihajlo Manović Cvrca, nekoč športni heroj, danes simbol preživetja in nezlomljivega duha, je živ dokaz, da življenje piše najbolj nepredvidljive zgodbe.