Velika sprememba

Kraljica Letizia z odločitvijo prekinila kraljevo tradicijo in se zapisala v zgodovino

D.K.
9. 4. 2024, 08.50
Posodobljeno: 9. 4. 2024, 08.58
Deli članek:

V španskem kraljevem gospodinjstvu se obetajo velike spremembe.

Profimedia
Kraljica Letizia

Prvič v zgodovini bo na čelu kraljičinega sekretariata ženska. Španska kraljica Letizia je za svojo desno roko imenovala  Marío Dolores Ocaña Madrid, generalno državno tožilko in prvo žensko na tem položaju.

51-letna María je trenutno glavna državna tožilka na ministrstvu za izobraževanje, vendar bo konec aprila na španskem dvoru zamenjala Joséja Manuela Zuleto, vojvodo Abranteškega, ki je bil pri njih zaposlen zadnje desetletje. Pred tem je bila slikana s kraljico na otvoritvi Svetovnega centra zdrave hrane v Valencii leta 2019. 

63-letni nekdanji poklicni vojak in častnik španske vojske je bil na kraljevem dvoru najprej zaposlen v uradu prestolonaslednika Felipeja, leta 2007 pa je prevzel vlogo generalnega sekretarja v takratnem uradu.

kralja Felipeja in kraljico Letizio

María Dolores bo uradno prevzela naloge prve sekretarke in vodje kraljičinega sekretariata 30 aprila. Prvi veliki izziv, kjer bo lahko pokazala vse, kar zna, pa bo organizacija praznovanja dvajsete obletnice poroke kraljevega para, ki jo bosta obeležila 22. maja, ter sodelovanje pri organizaciji praznovanja desete obletnice vladavine kralja Felipeja, ki bo 19. junija.