Tajni obisk

V Slovenijo prispel mogočen Putinov prijatelj, kaj ima za bregom?

S.R.
9. 4. 2024, 09.36
Posodobljeno: 9. 4. 2024, 10.20
Deli članek:

Ker o prihodu Viktorja Zubkova, nekdanjega ruskega premierja in dolgoletnega prvega moža ruskega plinskega velikana Gazprom, iz uradnih virov ni mogoče izvedeti ničesar, se poraja vprašanje, kaj počne v Sloveniji.

Profimedia
Tesna zaveznika Vladimir Putin in Viktor Zubkov leta 2012.

Ni se še dobro polegel prah po izgonu ruskega diplomata, namestnika ruskega vojaškega atašeja v Sloveniji Sergeja Lemeševa, ki naj bi glede na očitke po Sloveniji rovaril s prorusko propagando, pri čemer naj bi naokoli krožile tudi kuverte s podkupninami, je prah dvignil nov ruski veljak. Kot namreč poroča portal necenzurirano.si, je po njihovih informacijah Slovenijo pred dnevi obiskal Viktor Zubkov, nekdanji ruski premier, dolgoletni tesni sodelavec Vladimirja Putina in prvi mož upravnega odbora plinskega velikana Gazprom.

Profimedia
Vladimir Putin in Viktor Zubkov sta zavezniška še iz časov, ko sta oba službovala v Sankt Peterburgu.

82-letni Zubkov, ki je bil ruski premier med septembrom 2007 in majem 2008 ter je nato med predsedovanjem Dmitrija Medvedjeva, ko je na premierski stolček začasno sedel Putin, služil kot prvi podpredsednik vlade, zadnjih 15 let vodi upravni odbor Gazproma. Kot poroča portal, o razlogih za njegov prihod v Slovenijo iz uradnih virov ni mogoče izvedeti ničesar, a naj bi glede na vire iz tujih diplomatskih krogov obisk koordiniralo rusko veleposlaništvo v Sloveniji. Njegov obisk bi lahko bil povezan s posli Gazproma. Zubkov se je namreč v zadnjih letih s tujimi državniki in poslovneži srečeval predvsem zaradi poslov s plinom, in sicer v imenu Gazproma in kot Putinov posebni predstavnik za stike z medvladno organizacijo Forum držav izvoznic plina (GECF), še poroča necenzurirano.si, kjer so spomnili, da se je lani iztekla pogodba med največjim slovenskim trgovcem s plinom Geoplin in Gazpromom, ki je bil vrsto let njegov največji dobavitelj. Geoplin je nato na podlagi sklepa skupščine delničarjev Petrola, njegovega edinega lastnika, lani zoper Ruse na arbitražno sodišče vložil škodni zahtevek, domnevno vreden 140 milijonov evrov, in sicer zato, ker je Gazprom po začetku invazije na Ukrajino začel naglo zmanjševati količine dobavljenega plina, dogovorjene po pogodbi.

Ne gre prezreti niti dejstva, da je Zubov prispel v času močno povečanega delovanja ruskih obveščevalnih aktivnosti v Sloveniji, ki jo enako kot ostale članice EU junija čakajo volitve v evropski parlament, še opozarjajo na portalu.

Več informacij o tem, kdo je Viktor Zubkov, je na voljo na portalu necenzurirano.si.