Žeparstvo

Po centru Ljubljane plenili mladi hrvaški sraki

S.R.
10. 4. 2024, 08.05
Posodobljeno: 10. 4. 2024, 08.05
Deli članek:

Ljubljanski policisti so včeraj na območju središča prestolnice zasačili žeparki, ki sta dvema oškodovankama iz torbic sunili denarnici. Sraki so prijeli in jima zasegli ukradene predmete, ki so jih nato vrnili lastnicama.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Obe so za čas zbiranja obvestil pridržali. Gre za državljanki Hrvaške, 19-letnico in najstnico, zoper kateri bodo podali kazensko ovadbo zaradi storitve kaznivega dejanja drzne tatvine.

Policisti obenem opozarjajo, da zlasti v večjih mestih pogosto delujejo organizirane skupine, vešče najrazličnejših zvijač, s katerimi zamotijo žrtev. Plenijo predvsem gotovino, plačilne kartice in druge listine, »redkeje pa nakit, ure ali preostale vrednosti, ki jih ima žrtev pri sebi.« Pri tatvinah spretno izkoriščajo gnečo, pri čemer jih pogosto izvajajo v sostorilstvu, kjer eden od žeparjev žrtev zamoti, drugi pa krade.

Policisti pozivajo k nenehni pozornosti in obenem pozivajo, naj ljudje s sabo ne nosijo večjih količin gotovine. »Ne plačujte z gotovino in pazite na čeke in plačilne kartice. Pazite na osebno prtljago, nosite jo čim bolj ob telesu. Ročna torbica naj bo vedno zaprta in nikoli je ne puščajte brez nadzora (v lokalu, čakalnici, na vlaku ...). Denarnico in dokumente nosite čim bolj ob telesu in ne v torbicah, še posebno ne v zunanjih žepih. Izogibajte se množici; storilci imajo radi učinek presenečenja in hitrosti ter izkoristijo nepazljivost žrtve. Pazite na mimovozeče motorje in kolesa,« so našteli.