Dobruška vas

Požar romskega vrtca odmeva, gasilci pa imajo počasi vsega dovolj

L. Markelj
9. 4. 2024, 21.15
Deli članek:

V romskem naselju Dobruška vas so imeli lani 23 gasilskih intervencij, letos pet. Vse intervencije so potekale sredi noči, ko je težko zbrati že ekipo za pomoč.

PGD Škocjan
Bodo gasilci še sredi noči hiteli na intervencije v romsko naselje Dobruška vas? Na fotografiji nedavno gašenje romskega vrtca.

Nedaven dogodek v romskem naselju v Dobruški vasi, ko so – za zdaj še neznani – nepridipravi sredi noči zažgali romski vrtec, v katerem se je učilo kakih 20 otrok, tam so potekale tudi popoldanske učne ure ter različne delavnice in izobraževanja, je odmeval tudi na zadnji seji občinskega sveta Občine Škocjan. Svetniki so si bili edini, da je takšno stanje nevzdržno in je treba nekaj storiti. Župan Jože Kapler z občinsko upravo je bil deležen pohval, da se je hitro odzval in da so o neljubem dogodku v romskem naselju takoj obvestili pristojne ustanove v državi. Da je to nujno, vedno poudarja svetnik Bogdan Krašna (Lista za gospodarski razvoj).

Pisali so predsednici države Nataši Pirc Musar, predsednici državnega zbora Urški Klakočar Zupančič, predsedniku državnega sveta Marku Lotriču, varuhu človekovih pravic Petru Svetini, poslancem s tega območja (Tomažu Liscu, Anji Bah Žibert, Jožici Derganc, Vidi Čadonič Špelič in Jerneju Žnidaršiču), ministrstvu za vzgojo in izobraževanje ter ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. V pismu so zapisali, da je stanje nevzdržno, da je požigov v naselju čedalje več – lani 23 intervencij, letos že pet – in da pričakujejo pomoč. »Želimo, da dogodki dobijo epilog in se stanje v naši občini normalizira. Pričakujemo takojšnje ukrepanje pristojnih služb, maksimalen odziv in povratne informacije. Počutimo se nemočne,« je zapisal župan Jože Kapler. Pismu so priložili tudi slikovno gradivo požganega romskega vrtca in opozorili, da gre ne nazadnje za namenska javna sredstva.

Župan Jože Kapler je bil deležen pohval, da se je hitro odzval in da so o neljubem dogodku v romskem naselju takoj obvestili pristojne ustanove v državi.

Vrniti vrtec?

»Narejena je bila velika škoda, ne le materialna. Vrtec je deloval in bil živ. Ali je res treba uničiti vse, kar je dobro?« se je spraševal župan Kapler, ki razmišlja, da bi občina začasno prekinila nadaljnje aktivnosti postavitve večjega vrtca v romskem naselju, na levi strani naselja ob potoku. Tja bi preselili dva sedanja zabojnika in dodali tri nove, da bi bilo prostora dovolj, otroci bi dobili tudi igrala. »Te anomalije se bodo ponavljale še naprej, ker ni epiloga,« je prepričan župan. Razmišlja, da bi v vmesnem času uredili vsaj kako podaljšano bivanje za romske otroke oziroma druge aktivnosti.

Tudi svetniki so razpravljali o dilemi, ali čakati na kaznovanje nepridipravov ali vrtec vrniti in ali se res lahko zgodi spet kakšen podoben požig. Čeprav policija storilcev v tem zadnjem primeru še ni odkrila in zadevo raziskuje, je bilo zaznati mnenje večine, da gre v ozadju za spore med Romi v naselju. »Gre za nadzor nad naseljem in storilci so verjetno mladoletniki, ki jih ne moreš kaznovati in preganjati, za njimi pa stojijo sponzorji akcij, ki so znani kriminalci,« je dejal svetnik Silvo Vene (Bučka – neodvisna lista) in dodal, da ustaviti načrte za postavitev večjega vrtca najbrž ni prava pot, saj bodo s tem najbolj prikrajšani romski otroci. Podobno je razmišljal Stanislav Antič. »Koliko časa bomo zdaj čakali z vrtcem? V nedogled ne bo v redu. Vrtec moramo vrniti čim prej, sicer smo poraženci mi,« je menil. Bi pa veljalo seveda čim bolje poskrbeti za varovanje, tudi z varnostno službo morda, kar seveda stane.

L. M.
V razpravi so sodelovali svetniki (od leve proti desni): Bogdan Krašna in Aleš Ucman (Lista za gospodarski razvoj) ter Silvo Vene (Bučka – neodvisna lista).

V debati je bilo slišati še predloge o morebitni drugi lokaciji za vrtec, zunaj naselja, kjer bi bila nadzor in varnost boljša, a jasno je tudi, da bi bil obisk otrok slabši, starši bi bili manj dovzetni za to pomoč. So se pa svetniki strinjali, da je vsekakor treba nepridipravom stopiti na prste in jih kaznovati. Kaj z vrtcem, bo razmišljala in odločala tudi nedavno ustanovljena romska občinska komisija. Ravnateljica OŠ Frana Metelka Škocjan Janja Lesjak pravi, da je romski vrtec nedvomno pozitivna stvar in da so otroci, ki so ga pred vstopom v prvi razred obiskovali, bolje znali in razumeli slovensko, navzeli so se že nekaterih rutin, znali so pozdraviti in bili so manj prestrašeni ob prihodu v šolo. »Škoda bi bilo, da zamre,« meni.

Gasilci naveličani

Zadnji požar romskega vrtca v Dobruški vasi je razočaral in razjezil tudi domače gasilce. Kot je na seji povedal svetnik Liste za gospodarski razvoj in poveljnik PGD Škocjan Aleš Ucman, imajo člani operativne enote Škocjan in Dobrava dovolj tega, da se morajo v zadnjem času ničkolikokrat odzvati klicu na pomoč iz romskega naselja, in to vedno sredi noči, med tednom ali ob koncu tedna ter ob najbolj nemogočih urah, med 1. in 3. uro zjutraj. Potem pa gorijo zabojnik, smeti, baraka, za kar sumijo, da so to požgali Romi sami, največkrat iz objestnosti.

»Na dva tedna je tam vsaj en požig, ko moramo vstati sredi noči in iti na teren. Ne samo gasilci, ampak tudi širša javnost je prepričana, da to počne manjša skupina ljudi in da tudi policija ne naredi vsega, da bi se dejanja ustavila. Poleg tega občani izražajo nezadovoljstvo, ko jih sredi noči vznemirjamo z izvozom intervencijskih vozil,« je dejal Ucman. Intervencije seveda niso zastonj. Svetnik Silvo Vene, nekdanji poveljnik občinskega gasilskega poveljstva občine Škocjan, je dejal, da so gasilci razpravljali, kaj storiti, in da ne gredo več na intervencije v romsko naselje, če ni ogroženo življenje ljudi. Obstaja torej bojazen, da se člani operativne enote nekega dne ne glede na poziv na pomoč ne bodo več želeli odzvati. »Že zdaj težko zberemo ekipo treh ali štirih gasilcev za odziv v romskem naselju,« dodaja Ucman.