Razneslo turbino

Eksplozija v hidroelektrarni pri Bologni, več mrtvih in pogrešanih

A. M.
9. 4. 2024, 19.51
Posodobljeno: 10. 4. 2024, 11.01
Deli članek:

Eksplozija je odjeknila danes okoli 15. ure na jezu jezera Suviana, 70 kilometrov od Bologne.

Posnetek zaslona / Vigili del Fuoco
Nesreča se je zgodila okoli 15. ure danes.

V eksploziji v hidroelektrarni na severu Italije so umrli štirje ljudje, pet jih je huje ranjenih, tri pa pogrešajo, piše BBC. Odjeknila je okoli 15. ure na jezu na jezeru Suviana, 70 kilometrov od Bologne, 30 metrov pod vodno gladino.

Župan bližnjega mesta Camugnana je za tiskovno agencijo Ansa povedal, da naj bi bil vzrok požar, ki je izbruhnil med vzdrževalnimi deli. Dodal je še, da so imeli reševalci velike težave z dostopom do ponesrečenih. "To je resna nesreča. V obratu so bili številni zaposleni, več pa jih je še vedno tam," je povedal italijanskim medijem.

Calogero Turturici, poveljnik lokalne gasilsko-reševalne službe, je dejal, da je največja težava zadimljenost enega dela in popolna poplavljenost drugega dela elektrarne. "Gasilci so na terenu s kisikovimi jeklenkami. Poskušamo priti do nivoja, kjer se je nesreča zgodila, in dostopati do prostorov. Na terenu je ducat ekip, potapljači pa so pripravljeni," je povedal Luca Cari, direktor gasilcev za komunikacije v primeru nezgod.

"Nesrečo je povzročila eksplozija turbine. Počilo je na globini od 50 do 60 metrov, v osmi kleti stavbe, deveto pa je zalila voda iz črpalke za hlajenje turbine. Pri iskanju pogrešanih bo okoli 20. ure posredovala ekipa potapljačev," je pozno popoldne povedal prefekt Bologne Attilio Visconti, poroča La Repubblica.

Elektrarna je v lasti italijanskega energetskega velikana Enel. Jezero Suviana je umetno jezero, ki se nahaja v gorovju Apeninov blizu Bologne. Zgradili so jo po izgradnji jezu leta 1932.