Burisma Holdings

V Moskvi krivca za terorizem v Rusiji našli v Ukrajini in družini Biden

J.V.
9. 4. 2024, 18.15
Posodobljeno: 9. 4. 2024, 18.37
Deli članek:

Ruski preiskovalni odbor je ukrajinsko plinsko podjetje Burisma Holdings in druga neimenovana podjetja obtožil financiranja terorističnih napadov v Rusiji.

Profimedia
Burisma Holdings v ukrajinskem Kijevu.

Ruski preiskovalni odbor, glavni zvezni preiskovalni organ v Rusiji, ki je neposredno odgovoren predsedniku Vladimirju Putinu, je ukrajinsko plinsko podjetje Burisma Holdings in druga neimenovana podjetja obtožil financiranja terorističnih napadov v Rusiji "z namenom odstranitve vidnih ruskih političnih in javnih osebnosti ter povzročitve gospodarske škode". V preiskovalnem odboru ugotavljajo "povezave med neposrednimi storilci teh terorističnih napadov in njihovimi tujimi nadzorniki, organizatorji in sponzorji", poroča Meduza.

Padli adut Donalda Trumpa

Ukrajinski plinski gigant Burisma Holdings se je znašel v središču kampanje ameriških predsedniških volitev leta 2020, ko je kandidat Donald Trump med naskakovanjem svojega drugega mandata trdil, da je njegov protikandidat in poznejši zmagovalec volitev Joe Biden podkupil ukrajinskega generalnega državnega tožilca Viktorja Šokina, da je odstopil od preiskave korupcijskih očitkov na račun Burisma Holdings, saj je v upravnem odboru podjetja med drugimi sedel njegov sin Hunter Biden, še spominja Meduza.