Nadobudni umetnik

Nemški muzej umetnosti odpustil delavca, ker je v galeriji obesil svojo sliko

A. M.
9. 4. 2024, 17.45
Posodobljeno: 9. 4. 2024, 17.53
Deli članek:

Član osebja je svoje lastno delo postavil na ogled v münchenski Pinakothek der Moderne "v upanju, da bo dosegel svoj preboj". V münchenski Pinakothek der Moderne v začetku tega leta se je talent zaposlenega tehnika in ambicioznega umetnika v soju žarometov sončil celih osem ur.

Profimedia
Samooklicani slikar je želel s svojim delom vstopiti kar v Pinakothek der Moderne.

Muzej v južni Nemčiji je v torek potrdil, da je odpustil člana svoje tehnične službe, potem ko je obesil eno od svojih slik v delu galerije, posvečenem moderni in sodobni umetnosti. To mu je omogočilo, da si njegova slika deli prostor z deli pionirja pop arta Andya Warhola, in to za skoraj ves dan.

51-letni moški je svoje delo pretihotapil na razstavo v münchenski Pinakothek der Moderne "v upanju, da bo dosegel svoj umetniški preboj", poroča nemški časnik Süddeutsche Zeitung , ki se sklicuje na policijske vire. "Zaposleni se ima za umetnika in je najverjetneje videl svojo vlogo v ekipi muzejskih instalacij kot dnevno službo, s katero podpira svoj pravi klic, to je postati prepoznavni moderni slikar," je za Guardian povedal tiskovni predstavnik Pinakoteke.

V svoji vlogi v muzeju je imel moški dostop do galerijskega prostora izven delovnega časa in zato ni vzbudil pozornosti varnostnega osebja, ko je nameščal svojo umetnino velikosti 60 cm krat 120 cm na prazno belo steno v prehodu v prvem nadstropju vzhodnega trakta galerije.

Incident, ki se je zgodil že 23. februarja je bil javnosti predstavljen šele ta ponedeljek. Tiskovni predstavnik Pinakoteke je dejal, da je bila slika obešena v zgodnjih urah in da jo je osebje opazilo kmalu po odprtju muzeja isti dan. "Sprejeta je bila odločitev, da sliko obdržimo na ogled, dokler je galerija odprta, in jo odstranimo po njenem zaprtju ob 18. uri," je dodal tiskovni predstavnik.
Iz Pinakoteke so sporočili, da teme ali sloga slike ne bodo komentirali, saj bi to lahko "spodbudilo posnemovalce s podobnimi norimi idejami". "Vse, kar lahko rečem, je, da od obiskovalcev galerije nismo prejeli nobenih pozitivnih, niti negativnih povratnih informacij o dodatku," je dejal tiskovni predstavnik.

Galerija je sporočila, da je prekinila pogodbo s članom svoje tehnične službe in mu prepovedala vstop v svoje prostore. Policija nadebudnega sodobnega mojstra preiskuje zaradi razmeroma manjše kršitve – da bi obesil svojo sliko, naj bi izvrtal dve luknji v steno galerije, zaradi česar je muzej vložil kazensko ovadbo zaradi naklepnega poškodovanja lastnine.

Pinakothek der Moderne, ki se nahaja v muzejski četrti Kunstareal v Münchnu, je bila leta 2022 po sedmih letih zaprtja zaradi gradbenih del ponovno odprta. Njihova stalna zbirka obsega umetnost iz 20. in 21. stoletja, skupaj več kot 20.000 del, vključno s slikami Pabla Picassa, Maxa Beckmanna in Paula Kleeja.