Reševanje stanovanjske problematike

Cilj 10 tisoč javnih najemnih stanovanj bi za malenkost lahko celo presegli

Sanja Verovnik
9. 4. 2024, 19.00
Deli članek:

Čeprav opozarjajo na težave s financiranjem, je mag. Črtomir Remec, direktor Stanovanjskega sklada Republike Slovenije, zadovoljen z napredkom pri gradnji neprofitnih stanovanj po vsej državi.

Primož Lavre
Koliko stanovanj bo zgrajenih, je odvisno od zagotavljanja financ.

O napredku Stanovanjskega sklada RS (SSRS) pri gradnji 1500 stanovanj je pred dnevi na tiskovni konferenci spregovoril direktor sklada mag. Črtomir Remec. Poudaril je, da so v času izvajanja resolucije o nacionalnem stanovanjskem programu, predvidene za obdobje 2015–2025, že zagotovili 4870 stanovanj.

»Ta čas gradimo oziroma bomo po državi gradili 1500 stanovanj,« je pojasnil, in kot največji projekt izpostavil sosesko Novo Pobrežje v Mariboru, kjer bo na voljo 431 javnih neprofitnih stanovanj. Temu po številu stanovanj sledi projekt Glince v ljubljanskem Podutiku, kjer sklad načrtuje gradnjo 378 enot. Projekt Ob Savi v Kranju naj bi prinesel 271 stanovanj, 103 stanovanja pa gradijo v novomeškem Podbrezniku. Koprska Nova Dolinska predvideva devet enot, Soseska Lukovica v Lukovici pa 80. Tudi v Lendavi, natančneje ob Kobiljskem potoku, sklad načrtuje 76 novih neprofitnih stanovanj, na Jesenicah 46.

S.R./M24
Proti direktorju SSRS naj bi bila vložena kazenska ovadba zaradi zaračunavanja stroškovne najemnine. Črtomir Remec z ovadbo še ni seznanjen.

Denarja za Maribor še ni

»Za stanovanja na Novem Pobrežju v Mariboru še nimamo zagotovljenega financiranja, zato je še toliko bolj pomembno, da se izpolnijo vse obljube ministrstva za solidarno prihodnost. Veliko je odvisno tudi od ministrstva za finance, ki bo moralo v tej množici projektov, ki se izvajajo, zagotoviti tudi obljubljena sredstva za gradnjo javnih najemnih stanovanj,« je opozoril direktor SSRS. Po njegovih besedah se gradnji v Novem mestu in Kopru približujeta koncu. »V obeh primerih gre za sodelovanje z mestnima skladoma, mi pa sofinanciramo polovico dela projekta.«

Jesenice, Lendava in Lukovica

»Za manjše projekte, ki so na Jesenicah, v Lukovici in Lendavi, smo se odločili, da gremo v razpise po principu projektiranja in gradnje, da bi zagotovili čim cenejšo izvedbo. Trenutno je pri projektu Partizan Jesenice odprt razpis za projektiranje in gradnjo. V res kratkem času sledita tudi projekta Lendava in Lukovica. Projekt v Kranju ob Savi se intenzivno projektira. Izbrana rešitev se je morala prilagoditi sorazmerno zahtevnim razmeram osvetlitve oziroma senčenja, s projektanti smo našli optimalno rešitev. Za projekt Glince v Ljubljani pa pridobivamo gradbeno dovoljenje po integralnem postopku,« je pojasnil.

Največ v Ljubljani

Stanovanjski sklad je za sofinanciranje javnih in oskrbovanih stanovanj v lokalnih skupnostih v preteklih letih omogočil gradnjo 1062 neprofitnih stanovanj. »Za to smo namenili skoraj 55 milijonov evrov,« je bil jasen Remec. »Večina jih je bila v kreditih in dodeljena Ljubljanskemu mestnemu skladu, kar je tudi realno glede na največje potrebe v Ljubljani, veliko je bilo tudi manjših projektov v vseh regijah.« Po njegovih besedah so z lastnimi investicijami v vrednosti približno 200 milijonov evrov prišli do 1343 stanovanjskih enot. Skoraj 1800 stanovanj je v gradnji in pripravi, njihova skupna investicijska vrednost je 350 milijonov evrov.

Sašo Švigelj
Največje povpraševanje po stanovanjih je v Ljubljani.

Kaj pa Koroška?

Ta je po besedah direktorja sklada nekoliko višja zaradi vseh zahtev bank po rezervnih investicijskih sredstvih. »Realna investicija je na koncu vsaj 10 odstotkov nižja, kot zahtevajo banke.« Za približno 41 milijonov evrov so kupili na trgu 420 stanovanj, največ na Koroškem, kjer so cene nižje. Dodatnih več kot 2000 v Zasavju pa so pridobili z nakupom družbe Spekter. Prav tako so gradnjo neprofitnih stanovanj sofinancirale nekatere občine in lokalni skladi – iz tega naslova se je zagotovilo 1062 stanovanj, vložek stanovanjskega sklada pa je znašal 54,3 milijona evrov.

Remec: Cilj lahko uresničimo!

Kljub težavam pri pridobivanju prepotrebnega denarja za nova stanovanja Črtomir Remec ostaja optimist. Prepričan je namreč, da bodo cilj 10 tisoč javnih najemnih stanovanj do konca izvajanja nacionalnega stanovanjskega programa, torej do konca prihodnjega leta, tudi dejansko dosegli. Še več, po njegovih besedah bi ga lahko z vsemi stanovanji, ki so v gradnji ali se bodo v bližnji prihodnosti gradila, za malenkost še celo presegli. »Zdaj vidimo, da bi ta cilj lahko uresničili. Pogoj za to so v nadaljevanju izdatna finančna sredstva, ki bi morala biti zagotovljena tako za dokapitalizacijo sklada kot za sofinanciranje občinskih projektov,« je še opozoril Remec in dodal, da v skladu delajo intenzivno, hitro in učinkovito.