Pomoč Ukrajini

Britanski minister Cameron ZDA pozval k sprejetju pomoči za Ukrajino

A.S./STA
10. 4. 2024, 06.49
Posodobljeno: 10. 4. 2024, 06.52
Deli članek:

Britanski zunanji minister David Cameron je v torek prosil ameriške republikance, naj potrdijo obsežno vojaško pomoč za Ukrajino.

Profimedia
David Cameron (levo) in Antony Blinken (desno) na tiskovni konferenci v Washingtonu.

David Cameron se je v okviru obiska ZDA v torek v Washingtonu srečal z ameriškim kolegom Antonyjem Blinknom. Blinken in Cameron sta ameriški kongres pozvala, naj potrdi pomoč Ukrajini, ker gre za ključno vprašanje za evropsko in svetovno varnost. Cameron je kasneje obiskal kongres in sogovornikom ponovil poziv na štiri oči.

Cameron je dejal, da ni prišel držati pridige, ampak kot prijatelj s prepričanjem, da je nadaljevanje pomoči Ukrajini v globokem interesu ameriške varnosti in prihodnosti, kakor tudi v interesu varnosti in prihodnosti zaveznikov. Blinken je dejal, da se je predstavniški dom kongresa sedaj vrnil na delo in ga pozval, naj glasuje o predlogu 60 milijard dolarjev pomoči takoj, ko bo to možno.

Pomoč Ukrajini zavlačujejo republikanci, predvsem tisti, ki poslušajo Trumpova navodila. Cameron je v ponedeljek tudi Trumpu na štiri oči poudaril, da je pomoč Ukrajini ključna za ameriško in evropsko varnost in dejal, da sta govorila o številnih perečih globalnih vprašanjih, poroča ABC. "Takšna srečanja so povsem ustrezna in v skladu s preteklimi podobnimi srečanji vladnih ministrov z opozicijskimi politiki pred volitvami," je o srečanju s Trumpom dejal Cameron, ki ni povedal, ali mu je Trumpa uspelo prepričati v nujnost nadaljevanja pomoči Ukrajini. Republikanski predsedniški kandidat temu nasprotuje in napoveduje, da bo po zmagi na volitvah poskrbel za hiter konec vojne.

Cameronov obisk na Floridi je presenetljiv, ker sta imela s Trumpom v preteklosti precej sporov. Cameron je leta 2016 nasprotoval referendumu o izstopu Velike Britanije iz EU in je po odločitvi volivcev za brexit odstopil s položaja premierja. Trump je brexit navdušeno podpiral. Cameron je kasneje Trumpovo prepoved vstopa državljanom muslimanskih držav v ZDA označil za neumno. Trumpova kampanja je sporočila, da sta govorila o prihajajočih volitvah v ZDA in Veliki Britaniji, posledicah brexita in nujnosti uresničevanja zavez držav članic zveze Nato glede porabe za obrambo ter končanju pobijanja v Ukrajini.