Pritiski

V Gazo po navedbah Izraela prispelo skoraj 470 tovornjakov s pomočjo

A.S./STA
10. 4. 2024, 08.05
Posodobljeno: 10. 4. 2024, 08.29
Deli članek:

V uničeno Gazo je po navedbah Izraela v zadnjih dneh prispelo precej več humanitarne pomoči. V torek naj bi tako pregledali 468 tovornjakov, ki so nato odpeljali v palestinsko enklavo. Agencija ZN za palestinske begunce (UNRWA) v torkovem poročilu sicer ni poročala o povečanih dobavah pomoči.

Profimedia
/

Izrael trdi da je količina dobavljene pomoči v minulem dnevu največja od začetka ofenzive oktobra lani. V zadnjih treh dneh je Gazo doseglo več kot 1200 tovornjakov, poleg tega so v torek nad enklavo odvrgli 300 paketov pomoči v obliki hrane.

Predstavnik Palestincev na mejnem prehodu Rafa je v torek potrdil, da je v enklavo prispelo okoli 280 tovornjakov s pomočjo in gorivom. Kot je v torek navedla UNRWA, pa se "količina humanitarne pomoči, ki prihaja v Gazo, ni bistveno spremenila, prav tako se ni izboljšal dostop do severa," kjer vladajo najhujše razmere.

Izrael je precej pod pritiskom mednarodne skupnosti, naj okrepi dostavo humanitarne pomoči v blokirano območje ob Sredozemskem morju, kjer že od oktobra bije boj proti palestinskemu islamističnemu gibanju Hamas. Vojna je terjala že skoraj 33.500 smrtnih žrtev, večina prebivalstva pa je razseljena in se sooča z lakoto.

Med drugim danes poteče tudi rok, do katerega mora Izrael vrhovnemu sodišču predložiti ukrepe za okrepitev dostave pomoči v Gazo. Na sodišče so se namreč pritožile nevladne organizacije, ki so obtožile oblasti, da omejujejo dostop pomoči in ne spoštujejo svojih obvez kot okupacijska sila.

Medtem ko je Izrael v veliki meri krivil Združene narode, da pomoči v Gazi ne razdeljujejo pravilno, so predstavniki ZN in humanitarnih organizacij obsodili omejitve in upravne zavore pri vnosu nujno potrebnih zalog. Ob tem opozarjajo na podatke ZN, da je pred vojno v Gazo dnevno vstopilo najmanj 500 tovornjakov s pomočjo in drugimi dobrinami.