Kakšni časi!

Ruševine Miloševićevega režima v središču Beograda bodo Srbi predali Američanom

J.V.
19. 3. 2024, 11.35
Posodobljeno: 19. 3. 2024, 11.39
Deli članek:

Srbska vlada namerava predati zdaj že kultne ruševine generalštaba jugoslovanske vojske v središču Beograda ameriškim offshore podjetjem, najprej za 99 let v najem.

Profimedia
Po 25 letih luknje Natovih bomb še vedno zevajo na ulico.

Srbski minister za gradbeništvo, promet in infrastrukturo Goran Vesić ima pooblastilo srbske vlade za podpis memoranduma o predaji objekta generalštaba jugoslovanske vojske v središču Beograda, v katerem od konca devetdesetih let še vedno zevajo luknje Natovih bomb. In komu namerava srbska vlada predati zdaj že "kultne" ruševine Miloševićevega režima? Ameriškim offshore podjetjem, poročajo srbski mediji.

Eno podjetje v lasti bratranca Trumpovega zeta

Aleksandar Jovanović - Ćuta iz nevladne organizacije Ekološka vstaja je na novinarski konferenci zatrdil, da je Vesić v imenu srbske vlade že podpisal memurandum, ki daje lokacijo bombardiranega generalštaba ameriškima offshore podjetjema Kushner Realty in Atlantic Incubation Partners LLC. Kot pravi Jovanović, je podjetje Kushner Reality registrirano na naslovu Jonathana Kushnerja, bratranca Jareda Kushnerja, ki je zet nekdanjega in morda spet prihodnjega predsednika ZDA Donalda Trumpa. Memurandum o soglasju menda določa, da bo vlada objekte dala v najem za 99 let, potem bodo prešli v last ameriških podjetij.

Profimedia
Ruševine generalštaba v središču Beograda.

Minister Vesić je aktivistu Jovanoviću odgovoril kar na svojem Facebook profilu in poudaril, da bo vlada pravočasno obvestila javnost, če bo prišlo do podpisa memuranduma in "da ni treba ustvarjati senzacije tam, kjer je ni." "Od leta 2000 so vse srbske vlade poskušale revitalizirati področje generalštaba. Če bi bilo lahko, verjamem, da bi to storila kakšna druga vlada pred nami. Pa ni..." je dejal Vasić: "Ko in če bomo našli partnerja, bomo to ponosno objavili. Predvidevam, da se vsi strinjamo, da ruševine ne smejo biti več tam 25 let, da bo Jovanović srečen."

Napad brez odobritve Varnostnega sveta ZN

Spomnimo: 24. marca 1999 je zveza Nato brez odobritve Varnostnega sveta Združenih narodov začela napade na vojaške cilje v takratni Zvezni republiki Jugoslaviji. Za posredovanje se je Nato odločil po večtedenskih neuspelih poskusih mednarodne skupnosti, da bi tedanjega predsednika Slobodana Miloševića s pogajanji prepričala o prenehanju nasilja srbskih sil nad kosovskimi Albanci. Bombardiranje Beograda je trajalo 78 dni, do 10. junija, ko je Milošević le privolil v pogoje mednarodne skupnosti. Leto in pol po tem je Miloševićev režim padel.

Profimedia
Bombardiranje Beograda je trajalo 78 dni.