Rekordno

Peklensko vroči Rio

M.G.
19. 3. 2024, 10.00
Posodobljeno: 19. 3. 2024, 10.04
Deli članek:

Indeks toplote se je v brazilskem Rio de Janeiru v nedeljo povzpel na 62.3 C in tako postavil rekord zadnjega desetletja.

Profimedia
Prebivalci Ria si lajšajo peklensko vročino na plaži Ipanema.

Indeks toplote meri, kakšna je temperatura, ob upoštevanju vlažnosti zraka. Dejanska najvišja temperatura v mestu je seveda bila nižja, je pa dosegla včeraj kar 42 C, če verjamemo podatkom metereološkega sistema Alerta Rio. Prejšnji rekord najvišje izmerjenega indeksa toplote so izmerili lanskega novembra, ko je dosegel 59.7 C. Tokratni rekord pa je najvišji odkar metereološki sistem od leta 2014 beleži tovrstne rekorde. Kot zanimivost, najvišje izmerjeni indeks toplote na svetu je znašal kar 81 C, izmerili pa so ga pri temperaturi zraka 42 C, v mestu Dhahran v Savdski Arabiji leta 2003.

Vremenu in razmeram primerna je bila tudi zasedenost znamenitih plaž Ria, Ipaneme in Copacabene, kjer se je kar trlo ljudi, ki so se skušali osvežiti v morju. Oblasti so objavile nasvete prebivalcem, kako se najbolje soočiti z vročino. Raquel Correia, 49-letna administrativna pomočnica v parku v središča Ria pa je potožila "Zelo se bojim, da bo še mnogo slabše, saj se število prebivalstva močno povečuje, po drugi strani pa na veliko krčijo gozdne površine za potrebe stanovanjskih objektov."

Profimedia
Karta indeksa toplote.
Medtem pa se na jugu Brazilije soočajo z izjemno močnim deževjem, ki bi se naj po napovedih metereologov nadaljevalo še ves naslednji teden. "Ta teden bo v osrednjem delu južne Brazilije zaradi močnega deževja in neviht zelo nevaren. Najbolj zaskrbljujoča je zelo intenzivna hladna fronta, ki bo prišla z nalivi in ​​možnimi nevihtami," so v nedeljo opozorili iz meteorološke agencije MetSul.