Pred ruskim nosom

Romunija ob Črnem morju gradi največjo vojaško bazo Nata v Evropi

J.V.
19. 3. 2024, 09.25
Posodobljeno: 19. 3. 2024, 09.42
Deli članek:

Novi objekt oziroma bolje rečeno "mesto" se bo raztezalo na 300 hektarjih površine s premerom 30 kilometrov in bo dom približno 10 tisočim uslužbencem čezatlantskega zavezništva in njihovim družinam. Projekt je vreden 2.5 milijarde evrov.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Romunija je pričela z gradnjo največjega evropskega vojaškega oporišča zavezništva Nato: 2,5 milijarde evrov vreden projekt bo razširil 57. letalsko bazo romunskih zračnih sil Mihail Kogălniceanu, ki se nahaja blizu črnomorskega pristaniškega mesta Constanța. Euronews je ta konec tedna poročal, da so se začela dela na osnovni infrastrukturi baze, kot so ceste, električno omrežje in različne vzletno-pristajalne steze. Novi objekt oziroma bolje rečeno "mesto" se bo raztezalo na 300 hektarjih površine s premerom 30 kilometrov in bo dom približno 10 tisočim uslužbencem čezatlantskega zavezništva in njihovim družinam.

Romunija je že dolgo ključno središče Natovih "policijskih" operacij v črnomorski regiji. Na tisoče ameriških vojakov od pričetka ruske "posebne vojaške operacije" v Ukrajini "kroži" po državi v okviru misij za usposabljanje in varnost. Nato je svojo mrežo štirih večnacionalnih bojnih enot v baltski regiji pričel graditi po ruski priključitvi Krima leta 2014, od pričetka vojne v Ukrajini so vzpostavili še štiri dodatne bojne skupine, in sicer v Bolgariji, Romuniji, na Madžarskem in na Slovaškem. Romunsko bojno enoto, v kateri sodelujejo Belgija, Luksemburg, Severna Makedonija, Poljska, Portugalska in ZDA, koordinira Francija, še piše Euronews.