Izkoristili so položaje

ZDA so uvedle sankcije proti makedonskemu kandidatu za predsednika zaradi korupcije

A.S./STA
19. 3. 2024, 11.24
Posodobljeno: 19. 3. 2024, 11.26
Deli članek:

Iz ameriškega State Departmenta so včeraj sporočili, da so uvedli sankcije proti županu ene od skopskih občin in kandidatu za predsednika države Stevču Jakimovskemu ter še dvema nekdanjima funkcionarjema.

Profimedia
Matthew Miller, tiskovni predstavnik State Departmenta.

Stevču Jakimovskemu ameriško zunanje ministrstvo očita, da je županski položaj v skopski občini Karpoš izkoristil za vmešavanje v urbanistični razvoj in javna naročila, da bi okoristil sebe in svoje sodelavce. ZDA so poleg Jakimovskega sankcionirale nekdanjega župana mesta Kačanik Džabirja Žarkuja in nekdanjo posebno generalno tožilko Katico Janevo, ker da so s svojimi dejanju spodkopali pravno državo in zaupanje javnosti v demokratične institucije in javne procese, je sporočil tiskovni predstavnik State Departmenta Matthew Miller. Poleg njih so sankcionirale tudi njihove ožje družinske člane. Vsem so prepovedale potovanja v ZDA.

Za Janevo so navedli, da je kot posebna generalna tožilka izkoristila politični vpliv in uradna pooblastila. Dodali so, da obstajajo tudi verodostojne informacije, da je zahtevala in sprejela podkupnino za vpliv na kazenski pregon, ki je bil v njeni pristojnosti. Žarkuja pa so obtožili, da je izkoristil svoj položaj za vmešavanje v postopke javnih naročil, da bi nezakonito dovolil gradnjo nepremičnin v lasti občine.

ZDA so zaradi korupcije leta 2022 uvedle sankcije že proti nekdanjemu makedonskemu premierju Nikoli Gruevskemu in nekdanjemu direktorju oddelka za varnost in protiobveščevalne dejavnosti Sašu Miljakovu, decembra lani pa tudi proti nekdanjemu namestniku makedonskega premierja Koču Angjuševu. Prvi krog predsedniških volitev v Severni Makedoniji bo potekal 24. aprila, drugi pa 8. maja, skupaj s parlamentarnimi volitvami. Jakimovski je kandidat manjše stranke Grom in med skupno sedmimi ne velja za enega od favoritov.