Legendarni T-34

Sovjetski tank T-34 bo varoval Maribor

M.G.
19. 3. 2024, 10.36
Posodobljeno: 19. 3. 2024, 10.55
Deli članek:

Oba zmagovalca druge svetovne vojne: ameriški Sherman in sovjetski T-34 bosta odslej razstavljena skupaj v vojašnici Generala Maistra v Mariboru.

Ministrstvo za obrambo RS, Matija Vrbnjak.
Legendarni sovjetski tank T-34 bo odslej kraljeval v vojašnici Generala Maistra v Mariboru.

Vojaški muzej Slovenske vojske je za svoj ogledni depo na prostem, ki se nahaja v vojašnici Generala Maistra v Mariboru, pridobil pomemben muzejski predmet, legendarni sovjetski tank T-34. Gre za srednji tank iz druge svetovne vojne. Ko je bil leta 1940 predstavljen, je bil njegov 76,2 mm tankovski top močnejši od svojih sodobnikov, njegov 60 stopinjsko nagnjeni oklep pa je zagotavljal dobro zaščito pred protitankovskim orožjem. T-34 je močno vplival na konflikt na vzhodni fronti in dolgoročno vplival na zasnovo prihajajočih tankov. Tank so pohvalili tudi številni nemški generali, ki so ga srečali med operacijo Barbarossa.

Ministrstvo za obrambo RS, Matija Vrbnjak.
T-34 med transportom iz Novega Mesta v Maribor.
Ti tanki so ikone bojev druge svetovne vojne, ki so jih ob koncu vojne uporabili tudi na našem ozemlju. Posebno vrednost muzejski prezentaciji v oglednem depoju na prostem pa daje kombinacija dveh zgodovinsko pomembnih tankov, ki sta zdaj razstavljena skupaj, sovjetski T-34 in ameriški Sherman, oba zmagovalca druge svetovne vojne.

Postavitev omenjenega tanka je plod dogovora Vojaškega muzeja Slovenske vojske z vojašnico Franca Uršiča v Novem mestu, od koder so T-34 pripeljali v Maribor. V zameno pa je vojaški muzej za ogledni depo na prostem, ki nastaja v novomeški vojašnici, prispeval tank T-55, najbolj proizvajani tank vseh časov in ikono hladne vojne. Njihov ogledni depo bo namreč bolj tematsko naravnan, na ogled bodo predvsem predmeti, značilni za obdobje slovenskega osamosvajanja 1991.

Ministrstvo za obrambo RS, Matija Vrbnjak.
Postavljanje tanka na njegovo razstavno mesto.
Kot zanimivost, podatki iz leta 2023 kažejo, da obstaja še nekaj držav na svetu, ki še vedno ohranjajo v svojem inventarju nacionalnih oboroženih sil tank T-34. Te države so Kuba, Republika Kongo, Jemen, Gvineja, Gvineja-Bissau, Namibija, Severna Koreja, Laos in Vietnam. Prav Vietnam ima največjo znano floto preživelih tankov serije T-34, po znanih podatkih, naj bi jih imeli kar 45.