Bizarno

70-letnega ruskega aktivista ob prihodu v zapor pozvali, naj se pridruži vojni v Ukrajini

J.V.
15. 3. 2024, 18.35
Posodobljeno: 15. 3. 2024, 18.38
Deli članek:

Konec februarja je moskovsko sodišče 70-letnega ruskega borca za človekove pravice Olega Orlova obsodilo zaradi "diskreditacije" ruske vojske na 2 leti in pol zapora.

Profimedia
Oleg Orlov

Enega od vodilnih osebnosti ruske nevladne organizacije za človekove pravice Memorial, 70-letnega Olega Orlova, so "skoraj takoj" ob prihodu v center za pridržanje oziroma zapor pozvali, naj se pridruži vojni v Ukrajini, so sporočili iz organizacije. Ko je Orlov uradnikom poudaril, da je 70-let star, so dejali, da starost ne bo problem, a je ponudbo zavrnil.

Konec februarja je moskovsko sodišče Orlova obsodilo zaradi "diskreditacije" ruske vojske, ker je v francoskem neodvisnem spletnem časopisu Mediapart objavil esej, v katerem je obsodil vojno proti Ukrajini in dejal, da Rusija pod Vladimirjem Putinom drsi v fašizem. Po navedbah Memoriala se Orlov v zaporu "počuti dobro" in je nastanjen v celici za 10 oseb.

Organizacija Memorial, ki so jo oblasti v Moskvi razpustile decembra 2021, le nekaj mesecev pred začetkom invazije na Ukrajino, se je znotraj ruske civilne družbe uveljavila z ohranjanjem spomina na žrtve komunistične represije in kampanjami proti kršitvam pravic v Rusiji.