Brez interneta

V več afriških državah do hudih izpadov interneta zaradi poškodovanih podmorskih kablov

M.G.
15. 3. 2024, 19.11
Posodobljeno: 15. 3. 2024, 19.16
Deli članek:

Nekaj čez deset afriških držav se je včeraj soočalo z večjimi ali popolnimi izpadi interneta; prišlo je do okvar na več podvodnih telekomunikacijskih kablih; težava ostaja.

Profimedia
(slika je simbolična)

V zadnjih letih je v Afriki večkrat prihajalo do motenj v omrežju zaradi poškodb kablov. Vendar pa "včerajšnje motnje kažejo na nekaj večjega in hujšega," je dejal Isik Mater, direktor raziskav pri organizaciji NetBlocks, ki dokumentira in evidentira motnje interneta po vsem svetu. Pri NetBlocksu so dejali, da prenos podatkov in meritve kažejo na velike motnje v mednarodnem internetu, verjetno na ali vsaj blizu točk, kjer kabli prehajajo v podmorsko omrežje.

Tudi pri največjem afriškem operaterju mobilnega omrežja MTN, kjer skrbijo za okrog 272 milijonov strank, so včeraj potrdili, da so nenehne motnje interneta posledica okvar glavnih podvodnih kablov. Zapisali so še, da skušajo preusmeriti večino prometa po alternativnih omrežnih poteh in tako vsaj za silo nuditi svoje storitve.

Najhujši izpad signala so imeli v Slonokoščeni obali, tam je obstajal resen strah, da bi zarad motenj bile prizadete tudi osnovne storitve. Internetna povezljivost v tej državi se je v četrtek zjutraj zmanjšala na pičle 4%, v Liberiji je padla na 17%, Beninu na 14%, kažejo podatki iz NetBlocks, če omenimo samo najhuje prizadete države.

Afrika velja za vodilni kontinent po prometu, ki ga ustvarijo njihove mobilne naprave na svetovnem spletu, saj se mnoga podjetja pri zagotavljanju storitev svojim strankam popolnoma zanašajo na internet. Od začetka vzrok okvare sicer ni bil čisto jasen, že danes pa so ugotovili, da so bili prizadeti kabli Zahodnoafriškega kabelskega sistema (WACS), Africa Coast to Europe (ACE), SAT-3 in MainOne. Podjetje za internetno analizo Cloudflare je poročalo o časovnem vzorcu motenj, ki so močno prizadele najmanj 10 držav v Zahodni Afriki, vključno s Slonokoščeno obalo, Liberijo, Beninom, Gano in Burkino Faso. Pri tem so opozorili kako odvisen je internet od podmorskih kablov, saj po njihovih ocenah prenašajo več kot 90 odstotkov medcelinskega podatkovnega prometa, le majhen odstotek splošne uporabe pa poteka preko satelitskih omrežij.

Kaj točno je poškodovalo kable in kako to napako odpraviti v doglednem času je zaenkrat še težko oceniti. Nekaj prometa bodo lahko preusmerili preko drugih omrežij, ne pa vsega, bojijo se, da bo moteno normalno delovanje trajalo kar nekaj časa. Ne glede na vzrok pa je ljudem, ki se preživljajo od interneta, izpad povzročil velike težave že v enem dnevu. "Nemogoče je bilo komunicirati s strankami - moral sem tudi organizirati dostavo prek spletne aplikacije," je danes za BBC povedal modni oblikovalec Cheick Senou iz Abidjana v Slonokoščeni obali.