Menjava pnevmatik

Od danes naprej zimske pnevmatike niso več obvezne

M.G./STA
15. 3. 2024, 17.42
Posodobljeno: 15. 3. 2024, 17.44
Deli članek:

Z današnjim dnem zakonodaja dopušča menjavo pnevmatik iz zimskih na letne. Pri tem se ni treba prenagliti, saj je v gorskih in hribovitih predelih tudi v spomladanskih mesecih pričakovati vsaj začasne zimske razmere, so sporočili iz Avto-moto zveze Slovenije (AMZS).

Profimedia
(slika je simbolična)

Zimske pnevmatike je smiselno zamenjati za letne, saj so te narejene iz čvrstejše gumene zmesi in imajo bolj toge gumene bloke, zato pri višjih temperaturah ponujajo boljši oprijem kot zimske in se tudi manj obrabljajo. Zimske se splača zamenjati tudi zaradi manjšega kotalnega upora in posledično manjše porabe goriva. Strokovnjaki so po navedbah AMZS nekdaj svetovali, da naj pnevmatike, ki zagotavljajo varno vožnjo, ne bodo starejše od štirih let. A je v zadnjih letih gumarska industrija izjemno napredovala, zato se je podaljšal tudi rok uporabnosti pnevmatik.

Če je profil ustrezen in pnevmatike nimajo poškodb, AMZS svetuje, da jih lahko vozniki uporabljajo od šest do osem let. Vsekakor pa odsvetujejo uporabo pnevmatik, starejših od 10 let, saj kemične spremembe zaradi staranja vplivajo na gumeno zmes, ki izgubi prožnost, s tem pa oprijem. Strokovnjaki AMZS ob tem poudarjajo, da je pomemben predpogoj za tako dolgo življenjsko dobo pnevmatike njeno pravilno skladiščenje. Pnevmatike je treba shranjevati v suhem in temnem prostoru, kjer v bližini ni kemikalij. Če so na platiščih, naj bodo položene vodoravno ali obešene na steno, pnevmatike brez platišč pa naj stojijo pokonci.

Pri zimskih pnevmatikah sicer svetujejo najmanj štiri milimetre globok profil, zakonska obveza je sicer vsaj tri milimetre. Pri letnih pa svetujejo, da četudi zakon določa minimalno 1,6 milimetra, naj bo globina profila vsaj tri milimetre. Ob tem svetujejo uporabo štirih enakih pnevmatik. Globe za neupoštevanje zakona znašajo od 40 do 500 evrov, za pravne osebe, samostojne podjetnike in posameznike, ki samostojno opravljajo dejavnost, do 1000 evrov.