Odesa

Današnji ruski raketni napad na Odeso terjal najmanj 14 smrtnih žrtev

M.G.
15. 3. 2024, 16.00
Posodobljeno: 15. 3. 2024, 16.02
Deli članek:

V ruskem napadu na mesto Odesa na jugu Ukrajine je umrlo 14 ljudi, 46 pa jih je bilo ranjenih, med žrtvami tudi zdravnik in reševalec.

X (Guy Verhofstadt, @guyverhofstadt)
V današnjem napadu na Odeso je umrlo 14 ljudi.

Odesa, eno največjih ukrajinskih pristanišč, je že dolgo tarča ruskih napadov, zlasti po tem, ko je Moskva odstopila od dogovora, ki je omogočal varen prehod ukrajinskih pošiljk žita prek Črnega morja. Rusija je tako v zadnjih tednih okrepila svoje napade na Odeso in skoraj vsak dan izstreljuje brezpilotna letala ali rakete.

Danes so kar dvakrat zatulile sirene za opozorilo pred zračnim napadom in obakrat se je končalo s smrtnimi žrtvami. Ukrajinska državna služba za nujne primere je sporočila, da so reševalci nemudoma prispeli na kraj prvega napada, da bi pomagali poškodovanim in iskali morebitne žrtve, a so kmalu zatem bili tarča še enega napada tudi sami.

Zdravnika in reševalca je ubil drugi izstrelek, potem ko sta hitela na kraj dogodka, da bi oskrbela ljudi, ki so bili poškodovani v prvem napadu, je povedal guverner Oleh Kiper. V napadu je bilo poškodovanih deset zasebnih hiš, nizkotlačni plinovod in reševalna vozila, so sporočile službe za izredne razmere. Reševalci so gasili požar na cevovodu in zasebni hiši na skupni površini okoli 120 kvadratnih metrov.

Jutri bodo v Odesi razglasili dan žalovanja, je še povedal guverner Kiper.