Nov pretres

Del »levega krila« Levice zapušča ladjo: V »malomeščanski liberalni stranki« ne vidijo prihodnosti

S.R.
15. 3. 2024, 14.20
Deli članek:

Nezadovoljna leva struja Levice ne skriva svojega nezadovoljstva. Levico zdaj kot kaže zapušča 23 članov stranke, ki so prepričani, da se je Levica uklonila interesom kapitala.

Sa. R.
/

Prvi resni pretresi v Levici, ki jim je bila priča javnost, so se odvili na začetku letošnjega februarja, ko je poslanska skupina Levice na čelu z vodjo Matejem T. Vatovcem na mandatno volilno komisijo državnega zbora poslala predlog za razrešitev poslanca Mihe Kordiša z vseh mest v vseh delovnih telesih, v katerih je bil član, tudi preiskovalne komisije. Vatovec je takrat pojasnil, da je odločitev posledica Kordiševih »zlorabe položaja, zavajanj, pritiskov, groženj in izsiljevanja v poslanski skupini.« Razkril je nabor spornih dejanj, ki jih očitajo Kordišu. A Kordiševo domnevno razdiralno vedenje ima precej daljšo brado. Gre za bitko znotraj stranke, ki je pol leta pred tem s položaja koordinatorja odnesla Luko Mesca, ki mu je leva struja odrekla podporo. Nasledila ga je Asta Vrečko, Kordiševa četa pa je še naprej čakala na svojo priložnost. Te kot kaže ne bo, saj zdaj glede na dokument, ki ga je neuradno pridobil portal N1, Levico zapušča 23 članov. Ti sledijo petim članom tako imenovanega levega krila, ki so iz sveta stranke izstopili konec februarja. A med imeni nekoliko presenetljivo ni Kordiša. Poteza za preostale člane Levice seveda ne more biti nobeno presenečenje. Kot je že prejšnji mesec po drami z dlje časa obolelim Kordišem naznanil Mesec, »tisti, ki so stranko notranje razdvajali, uničevali, bučno odhajajo.«

Odhajajoči člani glede na dokument vodstvu stranke med drugim očitajo, da se je ob vstopu v vlado pozabilo na korenine in uklonilo »interesom kapitala.« Levico so označili za »malomeščansko liberalno stranko,« v kateri ne vidijo več prihodnosti. Po njihovih besedah vodstvo stranke nima posluha za notranjo kritiko, potencial za notranje demokratične procese je propadel, socialistična izhodišča pa da so utajena, poroča N1. Obregnili so se še ob »centristično elito« in »neoliberalne zapovedi bruseljske tehnokracije,« saj da sami verjamejo v »socialistično alternativo izven okvirov liberalne strankokracije.« Po poročanju portala so se odhajajoči člani podpisali pod dokument, v katerem na 17 straneh podrobno opisujejo razloge za izstop. V njem Levico med drugim obtožujejo, da ni le pozabila svojih načel, temveč se aktivno bori proti njim.

Pod izjavo so se po informacijah N1 poleg februarja odstopljenih članov iz sveta stranke Nejca Kralja, Arneta Jakoba Zakrajška, Andreja Pelicona, Anžeta Dolinarja in Saša Furlana podpisali še: Sara Svati Sharan, Lea Cafuta Maček, Primož Kolenc, Rene Koradin, Ana Dimic Benko, Aleš Kert, Andrej Levstek, Aljaž Curk, Mihael Fajt, Zal Vukalić, Katarina Kralj Marinček, Maša Suša, Neja Šalamon, Zala Mavsar Bandelj, Jona Lara Šrajer Štravs, Marko Miočić, Nace Peric in Matej Poljak.