Sodba ni pravnomočna

Devetletna deklica med poukom utrpela hude poškodbe, šola mora plačati 18.000 evrov

D.K.
15. 3. 2024, 12.28
Posodobljeno: 15. 3. 2024, 12.34
Deli članek:

Osnovna šola na Hrvaškem bo morala plačati več kot 18.000 evrov mladoletni učenki zaradi hude poškodbe, ki jo je utrpela med poukom športne vzgoje.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Učenka iz Križevcev, takrat stara 9 let, se je poškodovala v osnovni šoli na območju Bjelovarja, ko jo je sošolec potisnil s tribune, zaradi česar je padla in utrpela hude poškodbe. Sošolec naj bi bil hiperaktiven otrok in pod posebnim nadzorom šole, trdijo starši poškodovane učenke. 

Po ugotovitvah sodno-medicinskega izvedenca je deklica ob padcu s tribune med drugim utrpela zlom desne palčne kosti in desne podlahtnice, kar predstavlja hudo telesno poškodbo, potrebna je bila tudi operacija. Izvedenec tudi trdi, da je pri deklici po zaključenem zdravljenju ostalo trajno zmanjšanje življenjskih aktivnosti za pet odstotkov zaradi zaostale kontrakture - zmanjšane gibljivosti desnega komolca. "Zaradi tega bo morala pri vseh dejavnostih, ki zahtevajo uporabo desne roke, vlagati dodatne napore, še posebej, ker je desničarka," poudarja zdravnik.

Šola ni imela sklenjenega zavarovanja

Šola se je branila, da ni jasno, kako je prišlo do poškodbe učenke oziroma ali je sama kriva za padec, in poudarja, da se je vse zgodilo po končani uri športa. Toda sošolec je priznal, da je sošolko nehoteno potisnil s tribune. Sodišče je dalo prav učenki in sklenilo, da je šola odgovorna za poškodbo. "Morali bi paziti na otroke in jim preprečiti, da bi bili na tribuni med poukom," je navedeno v sodbi.  Ker šola ni imela sklenjene pogodbe z zavarovalno družbo, bo morala sama plačati odškodnino, poroča Danica.hr. 

Učenki je bila dodeljena odškodnina v višini 11.500 evrov plus obresti ter približno 6.700 evrov skupnih stroškov postopka. Sodba ni pravnomočna in šola se nanjo lahko pritoži.