Življenjska sila

103 leta stara Giose s pretečeno vozniško sredi noči vijugala po mestu

S.R.
15. 3. 2024, 11.58
Posodobljeno: 15. 3. 2024, 11.58
Deli članek:

Predrzno kršiteljico prometnih predpisov je v pest dobila italijanska policija v pokrajini Emilia-Romagna.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V kraju Bondeno severno od Bologne so očividci sredi noči opazili sumljiv avtomobil. Kdor koli je sedel za volanom, se je proslavil z nevarno vožnjo, ki je terjala klic na policijo. Policijski telefon je zazvonil ob približno 1. uri, na kraj pa se je nemudoma odpravila patrulja, ki je naletela na velik šok. Pričakovati je bilo, da bo za volanom sedel kak nočni tič, ki je pregloboko pogledal v kozarec, a je vozilo nezanesljivo šofirala 103 leta stara gospa. Za nameček je bil avtomobil nezavarovan, voznici pa je potekla veljavnost vozniškega dovoljenja.

Po cesti je vijugala leta 1920 rojena Giuseppina Molinari, ki jo znanci kličejo Giose. Gospe Giose je vozniško dovoljenje poteklo pred dvema letoma. Italijanska zakonodaja sicer določa, da morajo osebe, starejše od 80 let, za podaljšanje vozniškega dovoljenja vsaki dve leti opraviti zdravniški pregled.

Po navedbah policistov se je v Bondenu znašla, ker je želela obiskati prijatelje, a se je v temi izgubila. Policisti so jo oglobili in jo odpeljali domov. »Kupila si bom vespo,« je Giose pozneje jezikala za lokalni časnik La Nuova Ferrara. Dodala je, da se bo do takrat do prijateljev vozila s kolesom. »Giose bi raje nagradil z medaljo, ne pa z globo,« se je na dogajanje odzval župan bližnje Ferrare Alan Fabbri, ki je izkazal navdušenje nad njenim pristopom do življenja in njeno življenjsko silo. »Ni pogosto, da ima nekdo takšno notranjo moč, to mi vliva upanje glede moje lastne starosti,« je zapisal na družabnem omrežju.