Umetniška zbirka Kroples

V Narodni galeriji je prvič na ogled izjemna umetniška zbirka, ki je nastajala desetletja

R.T.
15. 3. 2024, 10.32
Posodobljeno: 25. 3. 2024, 21.27
Deli članek:

V Narodni galeriji je od 7. marca do 14. julija 2024 na ogled razstava Umetniška zbirka Kroples.

Narodna galerija
Na odprtju razstave.

Zasebna umetniška zbirka, ki je nastajala desetletja, je prvič na ogled tako strokovni kot širši javnosti. Odlikujejo jo izjemna kakovost, izbran okus in avtorska zasnova. Na razstavi je predstavljen izbor 66 umetnin slovenskih umetnic in umetnikov, ki so delovali v drugi polovici 19. in v 20. stoletju. Na ogled so dela avtorjev, kot so Marko Pernhart, Ivana Kobilca, Anton Karinger, Rihard Jakopič, Ivan Grohar, Matija Jama, Hinko Smrekar, Zoran Mušič, Metka Krašovec in mnogi drugi. Med slikami je tudi 5 kiparskih del.

Narodna galerija
/

Gorske pokrajine, slikane v poznoromantičnem duhu, zaledenela jezera in veličastna alpska pokrajina s Triglavom, simbolom slovenstva, so predstavljeni v slikah Marka Pernharta in Antona Karingerja. Slovenski običaji, prizori iz vsakdanjika preprostega človeka ali iz ljudskih pripovedk v delih Ivane Kobilca, Ivana Groharja, Maksima Gasparija, Gvidona Birolla, Hinka Smrekarja in Toneta Kralja.

Umetniška zbirka Kroples
Marko Pernhart (1824‒1871) Velo Polje s Triglavom

Na ogled je več podob salonsko uglajenih žensk, modno oblečenih, upodobljenih v naslanjačih, na sprehodu ali ob samotnem obrežju voda, tudi pri vsakodnevnih opravilih, kakor so jih slikali Ferdo Vesel, Matej Sternen, Rihard Jakopič, Fran Tratnik in Veno Pilon. Henrika Langus pa je z delom Amor – Kupid avtorica edinega antičnega motiva na razstavi.

Ne manjkajo skozi stoletja priljubljena tihožitja, ki so zastopana z deli Matije Jame in Gojmirja Antona Kosa. Bogato predstavljena so raznolika dela članov Kluba neodvisnih slovenskih likovnih umetnikov, kot so Maksim Sedej, Nikolaj Omersa, Marij Pregelj, Stane Kregar, France Pavlovec. Poseben segment je namenjen zgodnjemu opusu Zorana Mušiča.

Narodna galerija je hvaležna podjetju Kroples in direktorju Stanetu Kropušku za pripravljenost, da javnosti pokaže čudovito zbirko, ki je, odmaknjeno od vsakdanjosti, desetletja nastajala v iskanju lepote.

Na razstavi najdemo še dela Gabrijela Stupice in Lojzeta Perka, od kiparjev pa so zastopani Lojze Dolinar, France Gorše, France Kralj in Frančišek Smerdu.

Najmlajša predstavnica na razstavi je izjemna Metka Krašovec, ki spada med najbolj prepoznavne slovenske modernistične umetnike.

Estetski užitek, ki ga zagotavlja vizualna odličnost umetnin, dopolnjujejo še avtoportreti umetnikov Maksima Gasparija, Gojmirja Antona Kosa, Maksima Sedeja, Nikolaja Omerse in Zorana Mušiča.

V zbirki je nekaj umetnin, ki smo jih pogrešali v našem prostoru in so se pojavile na mednarodnem tržišču. Tako se je k nam vrnilo Groharjevo platno Pred poroko iz leta 1897, ki ga je umetnik že sam prodal v Zürich. Skupna lastnost zbranih umetnin je tudi etnični poudarek, zato s svojo reprezentativnostjo v marsičem dopolnjujejo stalno zbirko Narodne galerije.

Umetniška zbirka Kroples
Gojmir Anton Kos (1896‒1970) Avtoportret s slamnikom, 1928

Razstavo spremlja bogat spremljevalni program. Poleg javnih vodstev in vodstev po naročilu, primernih za različne starostne skupine, v izbranih četrtkih vabijo na risanje pred umetninami. Ne manjkajo ustvarjalna druženja za mlade 12+ in brezplačna prilagojena vodstva in ustvarjalne delavnice za ranljive skupine.

Ob razstavi je izšel katalog z opisi del in kratko biografijo umetnikov z analizo vsebine.

Umetniška zbirka Kroples
Maksim Gaspari (1883‒1980) Ples na svatbi, (1946)

Umetniška zbirka Kroples
Henrika Langus (1836–1876) Amor – Kupid, (ok, 1855)

Umetniška zbirka Kroples
Matija Jama (1872–1947) Tihožitje (Jabolka), (Pred 1934)

Umetniška zbirka Kroples
Metka Krašovec (1941–2018) Dekle in srnjak, 1993