V Ameriki

80-letni kmet vzrejal ogromne mutirane ovce, zdaj mu grozi zaporna kazen

D.K.
15. 3. 2024, 09.54
Posodobljeno: 15. 3. 2024, 10.50
Deli članek:

Lastnik 215 hektarjev velikega ranča v Vaughnu v Montani je v torek na sodišču v Great Fallsu priznal krivdo za kazniva dejanja trgovine z divjimi živalmi in s prostoživečimi živalmi.

Profimedia
Fotografija je simbolična

80-letni kmet Arthur 'Jack' Schubarth iz Montane je končal na sodišču, ker je nezakonito vzrejal ogromne mutirane ovce za prodajo zasebnim lovskim rezervatom za do 10.000 dolarjev, piše Telegraph. Obtožujejo ga, da je nezakonito uporabil tkivo in testise divjih ovac, ki so jih ubili lovci v Srednji Aziji in ZDA, za vzrejo hibridnih ovac za prodajo.

Glede na sodne dokumente je Schubarth med letoma 2013 in 2021 sodeloval z najmanj petimi drugimi ljudmi, da bi ustvarili večjo hibridno vrsto ovce, ki bi ustvarila visoke cene iz odstrelnih rezervatov, kjer ljudje plačujejo za lov na trofejno divjad v ujetništvu.

Po besedah tožilcev je njegov ranč specializiran za nakup, prodajo in vzrejo "alternativne živine", kot so gorske ovce, gorske koze in različni parkljarji. Trdijo, da je Schubarth iz Kirgizistana v Ameriko na skrivaj pripeljal dele največje ovce na svetu, argali ovce (gorske ovce), znane pod imenom 'Marko Polo'.  Samci omenjene ovce, ki so doma v gorah regije Pamir v Srednji Aziji, so mednarodno zaščitene vrste, v Montani pa tudi prepovedane zaradi zaščite domačih ovac pred boleznimi in hibridizacijo, torej križanjem različnih vrst.

Genetski material poslal v laboratorij

Tožilci pravijo, da je Schubarth poslal genetski material iz delov telesa Marca Pola v laboratorij, da bi ustvaril klonirane zarodke, ki jih je pozneje vsadil v ovce na svojem ranču, kar je povzročilo enega samega, genetsko čistega samca Marca Pola, ki ga je poimenoval "Montana Mountain King" ali MMK.

Na sodišču je bilo tudi povedano, da je Schubarth skupaj s sodelavci uporabil semena Montana Mountain King za umetno osemenjevanje različnih drugih vrst ovac in ustvarjanje hibridnih živali. Nato je enega potomca prodal neznanim ljudem v Teksasu za 10.000 dolarjev. 

Ponarejal veterinarska potrdila

Da bi prepovedane ovce premaknili v Montano in iz nje, so Schubarth in drugi ponaredili potrdila veterinarske inšpekcije, pri čemer so lažno trdili, da so ovce zakonsko dovoljene vrste. Tožilec je še povedal, da je Schubarth tudi prodajal seme Montana Mountain King neposredno ovčerejcem v drugih državah.

"To je bil drzen načrt za ustvarjanje množičnih hibridnih vrst ovac, ki bi jih prodajali in lovili kot trofeje," je dejal Todd Kim, pomočnik državnega tožilca. "Pri izvajanju te sheme je Schubarth kršil mednarodno pravo in Laceyjev zakon, ki ščitita sposobnost preživetja in zdravje domačih živali."

Laceyjev zakon namreč prepoveduje trgovino s prostoživečimi živalmi, ki so bile ulovljene, prepeljane ali prodane v nasprotju z zvezno ali državno zakonodajo.

Schubarth je prav tako nezakonito kupil genski material ovce bighorn Rocky Mountain, največje divje ovce v Severni Ameriki, da bi ga prodal kupcem v drugih državah. Lovcu je plačal 400 dolarjev za testise ene od divjih ovc, ki so bile ustreljene v Montani, da bi razmnožil več vrst in križal z ovcami argali.

Grozi mu do pet let zapora

"Vrsta zločina, ki smo ga odkrili tukaj, bi lahko ogrozila celovitost naše vrste prostoživečih živali v Montani," je dejal Ron Howell, vodja državnega pregona za divje živali. Vsaka točka vključuje najvišjo kazen petih let zapora in 250.000 dolarjev denarne kazni. Obsodba za Schubartha je predvidena za 11. julij.

Schubarth je pred dvema dnevoma na Facebook strani v svojem imenu, kjer so objavljene številne fotografije živine, zapisal: "Že približno tri leta ne moremo prodati ovac. Prvič v več kot 80 letih sem brez denarja."