Bizarna preiskava

Kriminalist ministre sprašuje, ali je premier naredil karkoli narobe

Igor Kršinar
15. 3. 2024, 17.15
Deli članek:

V preiskavi predsednika vlade zaradi domnevnih političnih pritiskov na nekdanjo notranjo ministrico Tatjano Bobnar je nenavadno, da primer obravnava Policijska uprava Ljubljana, ne pa Nacionalni preiskovalni urad, ki sicer preiskuje kompleksnejše in odmevnejše primere, kar preiskava zoper predsednika vlade nedvomno je.

Primož Lavre
Robert Golob je pod drobnogledom kriminalistov.

Na tej policijski upravi je bila dolga leta zaposlena Tatjana Bobnar, nazadnje kot namestnica direktorja. Po naših informacijah naj bi postopek vodil kriminalist Marjan Kolar, ki naj bi uporabljal nenavaden način vabljenja in zasliševanja prič, ki posegajo na področje političnega delovanja. Ministre naj bi klical osebno po telefonu (ne s pisnim vabilom) in se nato k njim povabil na kavo kar v prostore ministrstva. Z drugimi besedami, kriminalist se sprehaja po ministrstvih in sprašuje ministre, ali je predsednik vlade naredil karkoli narobe.

Opravljajo predkazenski postopek

Kriminalist Kolar na naša vprašanja ni želel odgovarjati in nas je napotil na službo za stike z mediji na policiji, zato tudi nismo mogli izvedeti, ali se z Bobnarjevo osebno poznata iz časov, ko je bila zaposlena v isti policijski upravi. Zato smo se z vprašanji obrnili tako na Policijsko upravo Ljubljana kot na generalnega direktorja policije Senada Jušića, slednjega smo tudi vprašali, ali bo odredil ustrezen nadzor nad delom policije v tej zadevi ter zakaj zadeve ne preiskuje NPU, pač pa PU Ljubljana, kjer je bila Bobnarjeva dolga leta v službi.

Sa.R.
Nekdanja ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar je izrekla kar nekaj očitkov.
Namesto dveh odgovorov smo dobili enoten odgovor policije: "V okviru varstva osebnih podatkov lahko zgolj potrdimo, da na Policijski upravi Ljubljana v predmetni zadevi vodijo predkazenski postopek, ki ga usmerja pristojno državno tožilstvo. Zaradi varovanja interesa preiskave drugih informacij o tem ne moremo podajati. Predmetno zadevo obravnava specializirana enota za preiskovanje gospodarske kriminalitete v sektorju kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana, katere pristojnost je preiskovanje zahtevnejših primerov gospodarske kriminalitete in je za to ustrezno usposobljena. Navedbe, ki jih omenjate, bomo preverili. Pojasnjujemo tudi, da je od dela navedene zaposlene na Policijski upravi Ljubljana minilo že več kot desetletje, prav tako pa ni bila zaznana nobena druga okoliščina, ki bi narekovala izločitev Policijske uprave Ljubljana iz izpostavljenega predkazenskega postopka."

V odgovoru policije je zlasti zanimiva informacija, da zadevo obravnava specializirana enota za preiskovanje gospodarske kriminalitete. Kakšne zveze ima Golobova zahteva o čiščenju janšistov iz policije z gospodarskim kriminalom, nam seveda niso pojasnili. Bilo bi še nekako logično, če bi denimo preiskovali posle družbe Gen-I v času, ko jo je vodil Golob, a tudi to verjetno ne bi bilo v njihovi pristojnosti, temveč v pristojnosti NPU ali kvečjemu novogoriške policijske uprave.

Obskurni načini in več obiskov

Očitno za to nimajo razlogov, zato so se lotili bolj obskurnih očitkov. Ministrov in državnih sekretarjev tudi niso spraševali o gospodarskih poslih predsednika vlade, nekateri zaslišani so javno povedali, da je kriminalist preverjal navedbe, ki jih je javno izrekla Bobnarjeva. Branka Lobnikarja je tako kot Tino Heferle obiskal dvakrat, prvič je prišel s kolegom, drugič pa s kolegico.

Sašo Radej/M24
Kdo ima pooblastila, NPU ali policija?
Na informativni pogovor ga je povabil, ker ga je Bobnarjeva navedla kot pričo, pogovor bi lahko tudi odklonil. Drugič ga je obiskal po pričanju v preiskovalni komisiji v državnem zboru. Obakrat je kriminalist preverjal, ali obstajajo znaki uradno pregonljivega kaznivega dejanja. Samo dejstvo, da postopek vodi ljubljanska policijska uprava, se mu ne zdi sporno, saj ga usmerja državni tožilec, ki se bo na koncu odločil bodisi za obtožnico bodisi za poročilo. Lobnikar sicer ni več zaposlen na notranjem ministrstvu, ampak na fakulteti za varnostne vede, kjer je redni profesor za varnostne vede.