Nemoten odklop

Nova pravica: če niste plačani za stalno dosegljivost, van ni treba biti vedno na voljo

M.G.
12. 2. 2024, 17.51
Posodobljeno: 12. 2. 2024, 17.55
Deli članek:

V zgornjem domu avstralskega parlamenta je bil sprejet predlog zakona, ki bo delavcem prinesel pravico do odklopa od delovnih obveznosti.

Profimedia
(slika je simbolična)

Pričakovano je, da bo predlog zakona v spodnjem domu potrjen brez težav. Ta zakon bo omogočil zaposlenim, da ignorirajo službena sporočila in klice izven delovnega časa. Premier Anthony Albanese je na novinarski konferenci pojasnil, da je osnovno razmišljanje preprosto: če niste plačani za stalno dosegljivost, vam ni treba biti vedno na voljo. Ministru za delo, Tonyju Burkeju, se zdi problematično, da so zaposleni v nemilosti nadrejenih, če elektronske pošte ne preverjajo redno, kar velikokrat pomeni tudi izven delovnega časa. Sindikati že leta vztrajajo pri jasni razmejitvi med delovnim in prostim časom, zlasti pa je ta tema postala pereča med epidemijo, ko so se meje med delom in prostim časom domala zbrisale.

Pravica do ločitve od dela je le zadnji dodatek k zakonu o pravicah delavcev, ki prinaša tudi druge novosti. Delavci bodo deležni večje zaščite, še posebej tisti zaposleni za določen čas in tisti v platformni ekonomiji, kot so na primer dostavljavci hrane. Avstralija se pogosto hvali s svojo visoko stopnjo zaščite delavcev in njihovih pravic, kot so plačan dopust, dolgi odpovedni roki, porodniški dopust in minimalna plača. Te pravice so v evropski perspektivi sicer precej običajne, v globalnem merilu pa so med najbolj radodarnimi.

Za nadlegovanje zaposlenih izven delovnega časa so predvidene kazni do 18.000 avstralskih dolarjev. V Evropi je takšna pravica do odklopa od dela že uzakonjena v Franciji, podobni ukrepi pa obstajajo tudi v Nemčiji, Italiji in Belgiji. Tudi v Sloveniji novi zakon o delovnih razmerjih uvaja mehanizem za uveljavljanje pravice do popolne ločitve od dela. Avstralija je na lestvici držav glede na ravnotežje med delom in prostim časom (work-life balance) uvrščena na četrto mesto, takoj za Novo Zelandijo, Španijo in Francijo, medtem ko Slovenije ni na tej lestvici.