Aprila volilni kongres

Začasni glavni tajnik v SD Matevž Frangež, Tanja Fajon ostaja predsednica

G.G./STA
12. 2. 2024, 16.52
Posodobljeno: 12. 2. 2024, 21.32
Deli članek:

V stranki Socialnih demokratov so se odločili, da gredo 13. aprila na volilni kongres. Stranka ostaja v koaliciji, predsednica pa Tanja Fajon.

Sašo Švigelj
Matevž Frangež naj bi začasno prevzel položaj glavnega sekretarja stranke SD. Trenutno je zasedal mesto predsednika konference SD.

Z zasedanjem je najprej končal kolegij predsednice SD, sestala sta se še predsedstvo in konferenca. Kolegij je predlagal, da za vršilca dolžnosti glavnega sekretarja postavijo državnega sekretarja na gospodarskem ministrstvu Matevža Frangeža, ki je sedaj predsednik konference SD. Predsedstvo je predlog soglasno potrdilo, so zapisali na omrežju X. Frangež bo začasna zamenjava za Klemna Žiberta, ki je odstopil zaradi domnevne vpletenosti v afero sodna stavba.

O novem vodstvu bodo člani stranke odločali na volivnem kongresu 13. aprila. Do takrat predsednica ostaja Tanja Fajon, ki pravi, da je razprava pokazala, da si stranka želi trdnega vodenja, do kongresa se bodo temeljito pogovorili, vse možnosti pa ostajajo odprte.

M24/Sašo Radej
Tanja Fajon pred začetkom današnjih pogovorov.

Fajon za iskren pogovor

Tanja Fajon je pričakovala iskren pogovor o nadaljnjih korakih, padec javnomnenjske podpore je ne preseneča. Dogajanje terja odgovore, kot tudi politično in krivdno odgovornost, je vnovič ponovila. "Nikoli nimam težave s kritiko, stranko Socialnih demokratov sem prevzela ne samo za najboljše čase, tudi za težke čase," je ponovila.

Strmoglavljenje podpore

Danes objavljeni rezultati merjenja javnega mnenja, ki ga je za Delo opravila Mediana, namreč kažejo, da je SD podpora s 7,5 odstotka v januarju zdrsnila na 2,6 odstotka. Za Fajon zdrs v luči afere ob spornem nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski ni presenečenje. Vse od nakupa se namreč vršijo "zelo hudi pritiski na našo stranko".

Tudi gospodarski minister iz vrst SD Matjaž Han je ob prihodu na sejo kolegija priznal, da so to na nek način pričakovali. "Ampak jaz verjamem, da ko enkrat padeš, se lahko tudi vzdigneš, seveda če imaš pravo vizijo," je poudaril in dejal, da je bil zadnje dni veliko na terenu in je "sam začutil utrip terena, ki pa ni tako slab, je predvsem zaskrbljen". Tudi Han od današnjega dne pričakuje zlasti "odkrit pogovor, realno oceno stanja in pogled v prihodnost". Po njegovih besedah namreč "Slovenija ne glede na vse potrebuje idejo socialne demokracije". 

Da je zdrs v podpori posledica enega dogodka, v katerem so bili "vsi člani SD, vključujoč z vodstvom, neutemeljeno obremenjeni in kriminalizirani," je dopoldne ocenil tudi minister za kohezijo iz vrst SD Aleksander Jevšek. "Na to smo že večkrat opozarjali in nato bomo opozorili tudi na konferenci, kjer se bomo srečali v zelo velikem številu in se zelo temeljito pogovorili, kaj je tisto, kar je bilo narobe v preteklosti s strani naših koalicijskih partnerjev in kaj je bilo tisto, kar je narobe z nami samimi," je dejal. Ko si bodo odgovorili na to, bo znan tudi odgovor, kako naprej, je ocenil.