"Proruski poljski provokatorji"

Kmetje so razsuli ukrajinsko žito in razbesneli Zelenskega

G:G./STA
12. 2. 2024, 15.27
Posodobljeno: 12. 2. 2024, 16.05
Deli članek:

Poljski kmetje so v nedeljo ob meji z Ukrajino iz protesta proti ukrajinski konkurenci in strogim predpisom EU ustavili tovornjake z ukrajinskim žitom in iz njih razsuli tovor.

X
Poljski kmetje niso dovolj razumevajoči do ukrajinskih kolegov, menijo nekateri.

Poljski kmetje so na mejnem prehodu Dorohusk vzhodno od poljskega mesta Lublin v nedeljo ustavili tri ukrajinske tovornjake, ki so po carinjenju vstopili na Poljsko. Odprli so jih, zaradi česar se je del žita raztresel na cesto, je danes sporočila lokalna policija. Poljska policija incident preiskuje.

Poljski kmetje že od lani protestirajo proti predpisom EU, ki nekaterim ukrajinskim kmetijskim proizvodom omogočajo brezcarinski dostop na trge EU. Kmetje trdijo, da je to povzročilo padec cen njihovih pridelkov in otežilo njihovo prodajo na domačem trgu. Ukrajinski veleposlanik na Poljskem je poljske oblasti pozval k odločnemu odzivu na incident. Po poročanju ukrajinskega portala European Pravda je veleposlanik Vasil Zvarih povedal, da so bili tovornjaki zapečateni in da so bili namenjeni v Litvo. Namestnik ukrajinskega ministra za gospodarstvo Taras Kačka je opozoril, da bo, če se poljske oblasti na uničen tovor ne bodo odzvale, to vodilo v še več sovraštva in političnega nasilja.

Profimedia
Nedvoumno sporočilo vladi.

Ukrajinsko ministrstvo za kmetijstvo je namerno uničenje žita ostro obsodilo. Kritičen je bil tudi župan ukrajinskega Lvova Andrij Sadovij. "Ukrajinci dobesedno s krvjo zalivajo polja, na katerih raste to žito," je poudaril na družbenih omrežjih. Tiste, ki so razsuli žito, pa je označil za proruske provokatorje.