Fides pozval k zamrznitvi stavke

Golob: To je edini način za rešitev, ki ne bo veljala le nekaj mesecev

S.R./STA
12. 2. 2024, 14.53
Posodobljeno: 12. 2. 2024, 14.53
Deli članek:

Vladna pogajalska skupina in predstavniki Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides so danes znova sedli za pogajalsko mizo, medtem pa se je na javnost obrnil premier Robert Golob.

Sašo Švigelj
Golob poziva Fides k zamrznitvi stavke, da se ne povečuje stisk ljudi.

Traja že peti teden zdravniške stavke, s čimer je ta postala najdaljša v zgodovini države. V prostore Fidesa je ob 13. uri prispela vladna pogajalska skupina, ki bo poskušala omehčati uporne predstavnike sindikata. Golob je sicer Fides danes pozval k zamrznitvi stavke za čas pogajanj, da se ne stisk ljudi še povečuje. Razmere v zdravstvenem sistemu so po Golobovih besedah zahtevne, a današnji dan in današnja otvoritev kažejo, da ne samo zdravstveno osebje in vodstva bolnišnic, ampak tudi vlada dela na tem, da se te razmere izboljšajo.

"Razumemo tudi stisko zaposlenih, pa vendar, prepričani smo, da je skrb za bolnika vedno na prvem mestu, in zato tudi danes pozivam Fides, da se za čas pogajanj odpove oziroma zamrzne stavko samo z enim namenom, da ne povečujemo stiske ljudi," je dejal Golob. Po njegovem mnenju je to "tisti primarni interes, ki ga moramo vsi skupaj zasledovati".

"Hkrati pa bi želel poudariti to, kar je bilo danes večkrat izpostavljeno, zdravstveni sistem temelji na delovanju timov, ekip v bolnišnicah, zato je lahko dolgoročna rešitev za zdravstveni sistem izključno takrat, ko so v dogovorih vključeni tudi negovalno osebje in medicinske sestre," je še poudarila predsednik vlade.

Želi si, kar Fides vseskozi zavrača

Izpostavil je, da stebrna pogajanja tečejo in želi si, da se tudi zdravniki in Fides priključijo tem pogajanjem, saj bodo na ta način po njegovih besedah hitreje prišli do rešitve, ki ne bo samo za nekaj mesecev, ampak za daljše obdobje. Kakršni koli parcialni dogovori bi namreč povzročili nov vihar v sindikatih v javnem sektorju.

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides je stavko do preklica po enodnevni opozorilni stavki začel 15. januarja. Zahtevajo ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.

Gre za najdaljšo zdravniško stavko doslej. Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je na novinarsko vprašanje, ali se bo vključila v pogajanja, poudarila, da sta tako sama kot ministrstvo vključena že ves čas. Več ni komentirala, kot je dejala ob odprtju intenzivnih enot, se želijo danes osredotočiti na to pozitivno zgodbo na Gorenjskem.