Šandor Dembitz

Ugledni hrvaški profesor se je poslovil dan pred svojim 73. rojstnim dnevom

R.T.
12. 2. 2024, 17.30
Posodobljeno: 12. 2. 2024, 17.33
Deli članek:

V nedeljo je v Zagrebu umrl Šandor Dembitz, upokojeni izredni profesor in sodelavec Inštituta za osnove elektrotehnike in električna merjenja na zagrebški Fakulteti elektrotehnike in računalništva (FER). Danes bi imel 73. rojstni dan.

Facebook
Šandor Dembitz

"Iskreno se mu zahvaljujemo za njegov vizionarski prispevek k razvoju in promociji jezikovnih tehnologij, še posebej za njegovo predanost pri razvoju storitve strojnega pregleda pravopisa, ki je pomembno izboljšala jezikovno pokrajino hrvaškega jezika. Hvaležni smo mu za vse, kar je storil za fakulteto in za inštitut. V imenu Uprave FER-a, Inštituta in vseh zaposlenih izražamo najglobljo sožalje njegovi družini, prijateljem, kolegom in sodelavcem. Naj počiva v miru. Informacije o pogrebu bomo objavili naknadno," so sporočili iz FER-a.profesor,

Objavili so življenjepis profesorja.

Šandor Dembitz se je rodil 12. februarja 1951 v Splitu. Osnovno šolo in gimnazijo je končal v Novem Sadu. Študij elektrotehnike je začel leta 1969 na Elektrotehniški fakulteti Univerze v Zagrebu, kjer je diplomiral decembra 1973 na smeri elektronika, s poudarkom na Telekomunikacijah in informatiki. Magistriral je z delom "Analiza jezika za komunikacijo s procesorsko vodenim telekomunikacijskim sistemom" aprila 1981. Doktorsko disertacijo z naslovom "Avtomatizacija postopkov odkrivanja napak v besedilu v novih telekomunikacijskih storitvah" je zagovarjal decembra 1993 pod mentorstvom prof. dr. Enverja Šehovića.

Na Elektrotehniški fakulteti je začel delati 1. februarja 1974, najprej kot asistent, nato kot znanstveni asistent od oktobra 1981 in kot višji asistent od februarja 1997. Za docenta je bil imenovan januarja 1999, za izrednega profesorja pa leta 2004. Od leta 1974 do 1997 je bil aktiven na projektih povezanih z Inštitutom za telekomunikacije na FER-u. Je avtor ali soavtor sedemdesetih znanstvenih člankov ter tridesetih strokovnih prispevkov (člankov, študij, elaboratov, ekspertiz). Sodeloval je s prispevki na številnih znanstvenih konferencah v državi in tujini.

Najpomembnejše raziskovalno in razvojno dosežek Šandorja Dembitza je bil Hascheck (Hašek), računalniška storitev za strojni pregled besedil v hrvaškem jeziku. Hašek je prvi javni hrvaški pravopisni pregledovalnik. Njegovo vrednost potrjuje tudi dejstvo, da mu je bil zaupan strojni pregled besedila Hrvaškega leksikona. Haškovo delo s Hrvaškim leksikonom je prvi primer sistematičnega strojnega pregleda besedila v slovanskih leksikografijah.