Francoska rekorderka

V Luko Koper je včeraj priplula francoska velikanka

M.G.
12. 2. 2024, 17.17
Posodobljeno: 12. 2. 2024, 17.18
Deli članek:

366 metrov v dolžino in 48 metrov v širino so dimenzije največje ladje francoskega ladjarja CMA CGM, ki so jo včeraj privezali v koprskem pristanišču

Luka Koper
Ladja CMA CGM T.Roosevelt v Luki Koper.

V Luki Koper so včeraj privezali kontejnersko ladjo CMA CGM T. Roosevelt, ki v dolžino meri 366 metrov, široka pa je nekaj več kot 48 metrov. S skupno kapaciteto 14.402 kontejnerskih enot (TEU) gre za največjo ladjo francoskega ladjarja CMA CGM, ki so jo kadarkoli privezali v koprskem pristanišču in je vključena v tedenski direktni servis z Daljnega vzhoda.

Ladjo si je med drugimi na povabilo predstavnikov CMA CGM ogledala tudi francoska veleposlanica Florence Levy, ki ji je družbo delala predsednica uprave Luke Koper Nevenka Kržan, ki je kapitanu kontejnerske ladje T. Roosevelt izročila tudi simbolično darilo in posadki zaželela mirno plovbo. Gostje so si v spremstvu članov posadke ogledali tako poveljniški most kot tudi strojnico. Ob koncu obiska je predsednica uprave Kržanova veleposlanici predstavila organizacijo in delovanje pristanišča, ki so si ga nato tudi ogledali.

V Kopru so sicer bile že tudi večje ladje drugih ladjarskih družb. Ravno prejšnji teden je bila na kontejnerskem terminalu zasidrana ladja Maersk Horsburg z zmogljivostjo nad 15.200 kontejnerskih enot (TEU).