Naborništvo

Hrvatje razmišljajo o ponovni uvedbi obveznega služenja vojaškega roka

M.G./STA
12. 2. 2024, 18.26
Posodobljeno: 12. 2. 2024, 18.34
Deli članek:

Vrh hrvaške politike razmišlja o ponovni uvedbi služenja obveznega vojaškega roka. Ta bi najverjetneje trajal tri mesece, uvedli pa bi ga lahko že 1. januarja prihodnje leto. Na Hrvaškem so sicer obvezno služenje vojaškega roka ukinili leta 2007.

Oružane snage Republike Hrvatske (oborožene sile republike Hrvaške, www.osrh.hr)
(slika je simbolična)

Hrvaško obrambno ministrstvo se po navedbah portala index.hr odloča med tremi koncepti vojaškega roka. Razlikovali naj bi se predvsem v trajanju roka ter predvidevajo služenje za enega, tri ali šest mesecev. Po ocenah portala bo najverjetneje sprejet načrt, ki predvideva trimesečno služenje. Mladi bi prejemali honorar okoli 700 evrov na mesec in imeli vse pravice, ki jih imajo zaposleni. Vojaško usposabljanje pa bi bilo obvezno samo za moške.

Ker gre za zahteven logistični in finančni podvig, še ni znano, kdaj naj bi na Hrvaškem uvedli ponovno služenje obveznega vojaškega roka. Mediji sicer ugibajo, da bi služenje lahko uvedli že 1. januarja prihodnje leto. Država sicer v skladu z ustavo ne more nikogar prisiliti v služenje vojaškega rok, a kot menijo na obrambnem ministrstvu, bi tisti, ki ne želijo služiti, lahko bili podvrženi drugačnemu usposabljanju, denimo glede prve pomoči in odzivanju na naravne nesreče.

Hrvaški minister za veterane Tomo Medved je danes izjavil, da je v državi potrebno "vzpostaviti določene module obveznega služenja vojaškega roka". "Tisti moduli, ki jih bomo prepoznali kot najbolj optimalne, bodo nato šli na javno posvetovanje," je dodal.

Ob tem je pojasnil, da poleg klasičnega služenja vojaškega roka obstajajo tudi načini služenja, v kateri bi se mladi lahko usposabljali za delo na področju civilne zaščite, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Hrvaški obrambni minister Ivan Anušić je medtem prejšnji teden pojasnil, da bi se mladi med služenjem vojaškega roka lahko učili rokovanja z orožjem in okrepili svojo fizično pripravljenost. "Trije meseci so dovolj za to, tudi če si popolnoma nepripravljen. V treh mesecih lahko preideš od nekoga, ki ne zna preteči 50 metrov, do nekoga, ki lahko z opremo prehodi 30 kilometrov," je dodal.

Portal index.hr je prejšnji teden izvedel anketo, v kateri je več kot 75.000 ljudi izrazilo svoje mnenje glede služenja obveznega vojaškega roka. Okoli 55 odstotkov anketirancev je ponovni uvedbi obveznega služenja nasprotovalo.