Rošade

Zelenski po Zalužnemu zamenjal še načelnika generalštaba vojske

S.R.
9. 2. 2024, 21.04
Posodobljeno: 9. 2. 2024, 21.05
Deli članek:

Ukrajinski predsednik je na položaju načelnika generalštaba ukrajinske vojske razrešil Sergija Šaptalo in na njegovo mesto postavil generalmajorja Anatolija Barhileviča.

Profimedia
Volodimir Zelenski je pred dnevi dejal, da ukrajinska vojska potrebuje »ponoven zagon«.

To je v dveh dneh že druga pomembna zamenjava v vrhu ukrajinske vojske, potem ko je Zelenski včeraj razrešil v javnosti in med vojaki izjemno priljubljenega vrhovnega poveljnika ukrajinske vojske Valerija Zalužnega, na čelo vojske pa postavil Oleksandra Sirskega, poveljnika precej bolj sumljivega slovesa, ki naj bi bil med številnimi vojaki celo osovražen.

Zelenski je v svojem nočnem nagovoru Barhileviča opisal kot »izkušenega posameznika, ki razume naloge v tej vojni in ukrajinske cilje.« Pojasnil je še, da je Barhileviča, ki je bil doslej poveljnik ukrajinske teritorialne obrambe, imenoval na predlog Sirskega. Slednji je po besedah Zelenskega že izbral tudi kandidate za položaje svojih namestnikov, a njihova imena zaenkrat niso znana. »Vsi so pripravljeni na boj, so profesionalci ter jasno razumejo dogajanje na bojišču in potrebe ukrajinskih vojakov,« je še dejal Zelenski.