Podskala

Bodoči turistični biser ob Vipavi povzroča občini hude glavobole

Alenka Tratnik
9. 2. 2024, 20.10
Deli članek:

31. januarja je potekel podaljšani rok za dokončanje gostinskega lokala v Podskali, a del še ni konec. Občina je v obnovo vložila 400 tisoč evrov, a da bo lokal zaživel, bo treba dodati še enkrat toliko, v blagajni pa zija luknja. Najemnik, podjetje Ding, za katerim stojita gostinec Denis Ibrišimović in Ivo Boscarol, ostaja v zgodbi. »A pod pogoji, ki so v pogodbi,« pravita.

Alenka Tratnik
Izbrani najemnik lokala Denis Ibrišimović in projektant Adrijan Cingerle pred še nedokončanim paviljonom v Podskali

Obnova gostinskega lokala v Podskali, ki je s podzemnim hodnikom povezan z jamo v ozadju, se je začela poleti 2022 po zasnovi, ki so jo izdelali v novogoriškem arhitekturnem biroju Kreadom. Tam so se odločili zunanji del oblikovati tako, da bo spominjal na nekdanji paviljon dvorca Lanthieri, v jamskem delu pa so predvideli restavracijo, skladišče in sanitarije.

Na občini so ob začetku projekta napovedovali, da bo sodobno zasnovani objekt z izbrano gostinsko ponudbo imenitna turistična promocija in priljubljena vstopna točka za obisk Vipave in Vipavske doline, manj navdušeni so bili nad zneskom. Vrednost naložbe je že od idejne zamisli do pogodbe precej poskočila, zdaj pa je jasno, da tudi dobrega pol milijona evrov ne bo dovolj. V objekt so že vložili 400 tisoč evrov, zelena streha in lesen ovoj ter ureditev okolice bodo stali še približno sto tisoč evrov.

Ob znesku se spreminja tudi rok za dokončanje del. Zaradi spremembe projekta so ga najprej zamaknili v lansko jesen, nato v letošnji januar, trenutno pa velja, da naj bi groba dela končali aprila. A brez inštalacij v notranjosti paviljona in posegov v jamskem delu, saj občina denarja za to nima.

Občina bi se iz projekta umaknila 

»Prva faza je skoraj končana, manjkata še streha in lesen opaž. Tu bi se kot občina umaknili iz projekta, saj denarja v proračunu ni,« priznava župan Anton Lavrenčič in dodaja, da je na mizi več predlogov: »Z najemnikom se bomo poskušali dogovoriti glede dokončanja del in nadaljnjega financiranja naložbe. A vse stvari so še odprte. Če dogovora ne bo, bomo morali razmišljati v drugo smer.« Občinski svet mu je dal čas za pogovor z najemnikom do konca januarja, a sestanka še ni bilo.

Medtem so se po Vipavi razširile govorice, da se je podjetje Ding, za katerim stojita znani gostinec Denis Ibrišimović, ki vodi gostilno Podfarovž, in podjetnik Ivo Boscarol, umaknilo iz zgodbe. »To nikakor ne drži. Mi smo v tej zgodbi in samo čakamo, da prevzamemo objekt v stanju, kot nam je bilo obljubljeno v pogodbi. Da dobimo v celoti dokončan objekt, z vsemi dovoljenji, midva pa opremiva kuhinjo in poskrbiva za preostalo opremo. Ta pogodba je veljavna, od nje v nobenem trenutku nismo odstopili in tega tudi ne nameravamo storiti,« je, začuden nad dogajanjem, odgovoril Ibrišimović.

Ob tem je potrdil, da je občina na njuno pobudo dopolnila projekt in paviljonu dodala nadstropje, za kar je Boscarol občini doniral 300 tisoč evrov. »Da bi zdaj občina na naša ramena preložila dodatne stroške, pa je popolnoma nerealno,« je dodal gostinec.

Na občini so pojasnili, da donacije še niso koristili. »Denar je deponiran, a glede na ocene tudi ta znesek ne bo dovolj za dokončanje del,« je povedal direktor občinske uprave Martin Čibej. Dodal je, da je občina temelje odnosa z najemnikom že postavila s pogodbo, a v drugačnih okoliščinah in z drugačnim objektom. »Glede na vse spremembe, ki so se na objektu zgodile, bo treba novelirati tudi samo vsebino pogodbe, najmanj v delu, ki se nanaša na predmet najema in višino najemnine, če se ne bomo morda dogovorili za drugačno urejanje medsebojnih razmerij,« pravi Čibej.

V pričakovanju dokončanja paviljona, ki bo po besedah projektanta Adrijana Cingerleta hommage značilni vipavski arhitekturi z oboki, se vsi strinjajo, da bo objekt polepšal ta predel Vipave in postal njen prepoznavni znak. »Nedvomno bo to nekaj lepega, poskrbeli bomo, da bo taka tudi vsebina,« kljub vsemu pravi župan Lavrenčič.

Od ješprenja do slovesnih pojedin

Ibrišimović, ki uspešno vodi bližnji lokal Podfarovž, v kratkem pa bo po le nekaj mesecih od nakupa in začetka prenove odprl lokal v Splitu, je prepričan, da sta z družbenikom Ivom Boscarolom zasnovala dobro zgodbo. »To bo lokal, kamor bodo lahko ljudje prišli na kozarec vina, Cigojev domači pršut, krožnik ješprenjčka, v jami pa bo restavracija, kjer se bodo lahko razvajali na najvišjem nivoju. Lahko se bodo ustavili le na pijači ali pa si rezervirali poslovna kosila, zabave, poroke. V tem lokalu bi rada gostila domače ljudi, Vipavce, ostale slovenske goste in tuje turiste. Zgodba je razdelana, a žal še brez objekta,« zaključuje Ibrišimović.