Prenova

Piranski svetilnik bo kmalu tak, kot je bil nekoč

Jan Klokočovnik
9. 2. 2024, 19.06
Deli članek:

Predvidoma v enem mesecu naj bi zaključili prvi sklop restavratorskih del na svetilniku na Punti. Prva faza, ki je tudi najobsežnejša, zajema restavratorska dela na kamniti fasadi ter kamnitih okenskih in vratnih okvirjih.

Tomaž Primožič/FPA
Obnovitvena dela na svetilniku na Punti so se začela oktobra lani.

Prenova piranskega svetilnika, ki je eden najbolj prepoznavnih arhitekturnih spomenikov Pirana, poteka v štirih sklopih. Prvi sklop zajema prenovo kamnite fasade, drugi sklop prenovo stavbnega pohištva, kot so okna, vrata in drugi elementi iz lesa, v tretji sklop pa so vključena gradbena dela na delu, kjer je izvajalec obnovitvenih del porušil manjši prizidek. V sklopu zadnje, četrte faze bodo restavrirali zvon na neogotskem zvoniku.

»Zdaj smo v zaključni fazi prvega sklopa, torej končujemo dela na kamniti fasadi ter na kamnitih okenskih in vratnih okvirjih,« pojasnjuje Jožef Drešar iz restavratorske delavnice Gnom, ki je odgovorna za obnovo svetilnika. »Dela, ki potekajo na kraju samem, torej na ohranjenih elementih, smo zaključili. Morali pa smo naročiti nekaj novih kamnitih elementov, ker so bili stari tako poškodovani, da jih je bilo treba zamenjati. Gre za okenske in vratne okvirje,« razlaga Drešar in doda, da bodo, denimo, betonski vratni okvir nadomestili s kamnitim. Ocenjuje, da bodo v enem mesecu zaključili prvi sklop del.

Tomaž Primožič/FPA
S projektom obnove svetilnika je Občina Piran uspešno kandidirala na javnem razpisu ministrstva za kulturo.

V prenovo ni vključen neogotski zvonik

Sicer pa prenavljajo tudi stavbno pohištvo. »Nekaj vrat smo že odpeljali v delavnico, kjer jih bomo restavrirali. Okna bomo v celoti zamenjali; pripravili smo tudi kosovnico in material tako za izdelavo oken kot polken,« pove Drešar. Obnovitvena dela na svetilniku so začeli oktobra lani. Že takrat je Gnom, ki trenutno prenavlja tudi 415 let stari zvonik ob piranski cerkvi sv. Jurija, opravil vsa rušitvena dela. V prenovo svetilnika sicer ni vključen neogotski zvonik. Ta je bil skupaj z notranjostjo in konzolnim stopniščem nazadnje obnovljen leta 2008.

Istrski apnenec iz Pazina

Nove kamnite elemente so naročili iz hrvaške Istre, in sicer iz kamnoloma pri Pazinu. S fasade pa so odstranili tudi vso površinsko umazanijo. »Stiki med kamni so bili zapolnjeni s cementnim polnilom, ki smo ga morali v celoti odstraniti, saj je bilo predvsem z estetskega vidika zelo problematično,« poudari Drešar in še napove: »S svetilnika bomo odstranili vse, kar je bilo s časom dodano, ter mu povrnili prvotni videz.«

Tomaž Primožič/FPA
Predvidoma v enem mesecu naj bi zaključili prvi sklop restavratorskih del.

S projektom obnove je Občina Piran uspešno kandidirala na javnem razpisu ministrstva za kulturo, namenjenem sanaciji najbolj ogroženih in najpomembnejših kulturnih spomenikov v letih 2023 in 2024. Ministrstvo bo obnovo svetilnika na Punti podprlo s 130.222 evri. Gnom bo restavratorska dela predvidoma zaključil do konca aprila.