Podrta drevesa, odkrite strehe

Gasilci na terenu, po Štajerski pustošil vetrolom

S.R.
9. 2. 2024, 18.14
Posodobljeno: 9. 2. 2024, 22.22
Deli članek:

S podrtimi drevesi, ki so klonila zaradi močnega vetra, so imeli danes največ težav na Štajerskem. Opozorilo velja tudi za jutri.

PGD Šempeter v Savinjski dolini
Posredovanje v naselju Grče v občini Žalec.

Meteorologi Agencije RS za okolje (Arso) so za danes zaradi vetrovnih razmer za večji del Slovenije izdali rumeno opozorilo. Izjema je bila le Gorenjska. Kot kaže, so imeli z vetrom največ težav na Štajerskem, kjer so imeli gasilci veliko dela predvsem s podrtimi drevesi. Uprava za zaščito in reševanje poroča o vetrolomu širom Štajerske.

Začelo se je že malo po 8. uri zjutraj v naselju Jelovec pri Makolah, kjer so morali s ceste odstraniti podrto drevo. Malo pred 11. uro je drevo ogrožalo stanovanjski objekt v naselju Hrenca v občini Maribor. Gasilci so morali z drevesa s pomočjo avto lestve odžagati vejevje. Ob približno 12. uri je močan veter podrl drevo in odkril streho v naselju Laznica v občini Maribor. Posredovali so gasilci PGD Pekre. Istočasno so gasilci PGD Ožbalt odstranjevali podrta drevesa, ki so padla na cesto Ožbalt–Kapla v občini Podvelka. Malo pred 14. uro je drevo pristalo na cesti na Pohorski ulici v Framu v občini Rače-Fram, le nekaj minut pozneje pa sta na cesto padli še dve drevesi v bližini naselja Negova v občini Gornja Radgona.

Malo po 14. uri je nato veter odkril približno 70 kvadratnih metrov strehe stanovanjske hiše v naselju Pekre v občini Maribor. Nadaljevalo se je v Zgornji Polskavi v občini Slovenska Bistrica, kjer so odstranili »veji, ki sta ogrožali pešce in vozila.« Ob približno 16.30 je drevo klonilo in padlo na cesto še v naselju Grče v občini Žalec. 

Zvečer so imeli z vetrom težave tudi v Cerknici. Ob približno 21.30 je tam močan veter prevrnil šotor v velikosti dvajsetih kvadratnih metrov. Posledice so odpravili gasilci PGD Cerknica.

Vetrovno bo tudi v soboto, ko bo znova na udaru severozahod Slovenije, rumeno opozorilo pa velja tudi za Primorsko.

Arso
Opozorilo za soboto.